USOC guanya la demanda contra l’empresa Railsider i Ferrovial contractes de l’empresa CELSA
- Anul·la l’ERO de Railsider que afectava l’acomiadament col·lectiu de 21 treballadors.
- Obliga Ferrovial a subrogar-se a la totalitat dels acomiadats.
- Sentiu un precedent sobre les contractes que treballen per a CELSA, per evitar pràctiques fraudulentes i que donen feina a més de 1000 treballadors.
Barcelona 22 de febrer 2022. La delegada d’USOC de l’empresa Railsider, demanda davant del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya a l’empresa Railsider, Ferrovial (Alservi) i Celsa, l’acomiadament col·lectiu de 21 treballadors de l’empresa efectuat el 31 de maig del 2021.
El TSJC mitjançant sentència 39/2021, ha fallat contra que l’acomiadament col·lectiu de 21 treballadors, ja que no s’ajusta a dret i anul·la l’ERO i obliga a la subrogació dels 21 treballadors i condemna Railsider i Ferrovial a complir la sentència.
L’empresa Railsider era una contractista que tenia 21 treballadors i que Celsa va decidir contractar una altra empresa Ferrovial a partir de l’1 de juny del 2021. A conseqüència de la decisió empresarial Railsider va presentar un ERO per extingir els contractes el 31 de maig del 2021.
USOC va plantejar en la negociació de l’ERO que la nova contracta Ferrovial s’hauria de subrogar de la totalitat de treballadors i que s’hauria de retirar l’ERO, però Ferrovial i Railsider amb el suport de Celsa maniobra per dividir els treballadors i amb el suport d’UGT va afavorir una solució vergonyosa que perjudicava els treballadors.
La negociació de l’ERO va finalitzar sense acord i USOC va impugnar l’ERO davant del TSJC, l’empresa Ferrovial només va contractar els treballadors que van acceptar l’acomiadament i van ser contractats l’endemà sense antiguitat. En canvi, no van ser contractats els treballadors que van estar en desacord amb l’acomiadament col·lectiu.
El Tribunal Superior considera que els acomiadaments col·lectius no s’ajusten a dret i caldria haver efectuat la subrogació de tots els treballadors i no una extinció de contractes.
El TSJC considera la nul·litat de l’acomiadament col·lectiu pel caràcter fraudulent de l’operació i que van ser perjudicats tots els treballadors, ja que no es respecta les directives i les sentències dels tribunals europeus en matèria de subrogació davant el canvi de contractista.
USOC valora la importància de la sentència de TSJC, ja que considera que hi ha hagut un comportament fraudulent de les empreses Railsider i Ferrovial, i que per a USOC es va realitzar amb el beneplàcit de Celsa.
Aquesta sentència sent un precedent per corregir els abusos que les empreses com Celsa fan de la subcontractació i externalització d’activitats que no respecten l’estabilitat de les ocupacions, ja que se subjecten al contracte mercantil de la contractista i en finalitzar el servei perden la feina. i són contractats de nou amb noves condicions.
USOC seguirà defensant l’aplicació d’aquesta sentència important que és una sentència positiva per evitar els abusos empresarials i trencar un sistema caciquil de gestió de les patronals sense escrúpols.
NP 5/22