L’IPC de gener puja per primer cop des de l’inici de la pandèmia, afectant les necessitats més bàsiques.
L’IPC de gener s’acarnissa especialment amb l’habitatge, l’alimentació i el transport. Travessant la pitjor crisi sociolaboral de la nostra història recent i en ple hivern, l’IPC ha fet el salt més gran en anys i ha passat de registrar una taxa anual de -0,5% el desembre de 2020 a posar-se en positiu per primera vegada des de l’estat d’alarma i incrementar en un 0,4% a Catalunya.
I ho ha fet tocant a l’alça tots els productes bàsics per a les llars: l’electricitat i el gas han pujat un 3,2% el conjunt de despeses de l’habitatge; en alimentació, llegums i hortalisses han tornat a pujar, com durant tota la pandèmia, però també begudes no alcohòliques, com aigua i sucs; i el transport, tant els preus dels automòbils com dels carburants.
IVA superreduït per a l’energia i ajudes en origen perquè no es dispari l’alimentació
“Des d’USOC seguim incidint en la necessitat d’aplicar un IVA superreduït a subministraments bàsics, com ho és l’energia a la llar, especialment en un hivern tan dur com aquest en tots els sentits. El nostre país no es pot permetre que segueixi escalant la pobresa energètica de les famílies. Una de cada vuit llars pateix pobresa energètica, en moltes hi ha nens. És un fracàs com a societat davant el qual es pot actuar amb mesures ràpides i concises”, apunta Maria Recuero, secretària general d’USOC.
També la bretxa que s’està obrint durant la crisi en alimentació: “no és concebible que una cosa tan bàsica i necessària com els llegums i verdures s’hagin convertit en l’or verd de la pandèmia, condemnant a les famílies amb menys recursos a no poder afrontar una dieta equilibrada. El sector agrícola ha estat entre els més castigats per les restriccions de mobilitat, però cal corregir els preus en origen, amb injeccions directes a les explotacions perquè no reverteixin el dany en el consumidor final”, demana la secretària general d’USOC.