Logo USOC ICO

Valoració IPC Novembre 2020


La pobresa energètica assetja a milers de famílies amb l’augment del preu de l’electricitat en un any nefast.

  • L’electricitat i el gasoil de calefaccions són el grup que major augment de preus registra.
  • L’alimentació bàsica dóna un respir després d’una pandèmia marcada per una creixent bretxa nutricional.

L’IPC de novembre segueix en descens pel que fa a 2019, però hi ha un canvi de tendència en els grups de productes que pugen de preus. “Ni tan sols aquest hivern, amb centenars de milers de famílies sense ingressos, el cost de l’electricitat dóna un respir. Els preus relacionats amb habitatge, especialment l’energia, però també el gasoil de calefaccions, són els que més han pujat. Si altres anys el drama de la pobresa energètica en aquestes dates era urgent, aquest 2020 infaust ja és extrem”, denuncia Maria Recuero secretària general d’USOC.

Han donat un respir alguns aliments bàsics, com fruites, llegums i hortalisses. Des de l’inici de la pandèmia, aquest grup havia disparat els preus mes a mes, però ara s’ha frenat, en canvi ha pujat de manera important el vestit i calçat “No és un assumpte menor parlar mes a mes de pujades en el preu dels aliments. Estava començant a generar-se una bretxa nutricional entre els que pitjor ho estan passant i les persones que sí que podien comprar aquests aliments”, adverteix Recuero.

Per USOC, “l’evolució de l’IPC en índexs negatius no pot ser el pretext perquè l’SMI, no s’incrementi, ja que els preus en els productes bàsics han pujat a conseqüència de la pandèmia i aquest increment del cost de la vida a productes bàsics en un greu perjudici a les rendes més baixes que han vist erosionar el seu poder adquisitiu, encara que l’índex general de preus sigui negatiu, però que no reflecteix la realitat social que està causant aquesta crisi sanitària”, conclou Maria Recuero.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .