Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Novembre 2020


Final de novembre, dilluns negre per a l’ocupació

  • El pitjor novembre des de 2012 destrueix en el seu últim dia gairebé 100.000 llocs de treball. A Catalunya l’increment de l’atur és de 189 aturats més.
  • La contractació indefinida cau més que la temporal.

Desembre comença amb les pitjors dades de l’atur registrades des de 2012. El mes de novembre va tancar amb un augment de 25.269 aturats i una diferència mensual de 0,66%. A Catalunya l’atur creix en 189 persones d’un total de persones en atur de 484.748 i creix un 0,04.%. Comparant amb el 2019, la pujada és del 24% i 94.566 aturats més en un any.

A aquestes persones que conformen l’atur registrat, se’ls sumen els 746.900 treballadors que encara continuen en ERTE i el futur immediat segueix sent incert.

“A l’atur, a més, se li pot afegir la baixada de la Seguretat Social. Durant el mes de novembre, hi va haver una major afiliació mitjana. Les campanyes comercials del Black Friday passem a dilluns negre amb gairebé 215.000 baixes a la Seguretat Social, i destrucció neta de gairebé 100.000 llocs de treball en el conjunt de país”, analitza Maria Recuero secretària general d’USOC.

“La segona onada de la pandèmia s´ha portat la poca recuperació que s´estava veient i seguim sense mecanismes de creació d’ocupació. Els serveis són el nostre punt feble cada vegada que s’imposen noves restriccions i, en canvi, no es treballa en l’alternativa a la creació de riquesa i ocupació en altres sectors”, recorda Recuero.

Les noves contractacions també es contagien de la crisi sanitària. Tot i les campanyes comercials, la incertesa pel que fa al mes de vendes per excel·lència manté en suspens la creació de nous llocs de treball. “Els contractes signats han baixat respecte el novembre passat, i ho han fet sobretot els indefinits. Aquest mes, s’han deixat de signar un de cada quatre contractes. I, a més, el 40% dels que sí que s’han formalitzat han estat amb jornades parcials. Poca ocupació i de mala qualitat. I de nou la por a la fi dels ERTO al gener perquè segueixen sent l’únic suport de moltíssimes famílies al nostre país”, denuncia la secretària general d’USOC.

Posted in Notícies, Opinions, Valoració atur and tagged .