Valoració IPC Octubre


Els preus es mantenen estables a l’octubre amb l’IPC al 3.4% a Catalunya

La inflació a Catalunya s’ha mantingut estable a l’octubre, amb l’IPC al 3,4%, el mateix nivell que al setembre, segons les dades publicades aquest dimarts per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Els aliments són aquest mes un 8,3% més cars que a l’octubre de l’any passat, però moderen l’augment respecte al que es va notar al setembre, quan la pujada anual va ser del 9,6%.

Per províncies, la variació interanual de l’IPC a l’octubre es va situar al 3,5% a Barcelona, el 3,4% a Tarragona, el 3,3% a Lleida i el 3% a Girona. Pel que fa al setembre, els preus van augmentar un 0,2% a Barcelona i Lleida, i un 0,1% a Tarragona, mentre que a Girona van baixar un 0,1%.

En aquest sentit, Maria Recuero, secretària general de la USOC, es posa les mans al cap al de l’encariment dels aliments: “Avui anar a comprar es pot considerar un esport de risc. Des de 2021, en menys de dos anys, els preus de la llet i els ous s’han encarit en un 40%, el sucre, en un 60%, però és que els olis han duplicat el seu preu, amb una pujada del 98%”.

Pel que fa al conjunt de l’estat espanyol, l’IPC interanual es va situar en el 3,5%, el mateix que el mes anterior, i la taxa anual de la inflació subjacent va baixar sis dècimes, fins al 5,2%.

Recuero demana que “la classe política es posi a plena disposició i servei de les persones, que estigui en els problemes de la ciutadania i no en les seves lluites de poder. La societat afronta l’escalada de preus amb salaris baixos i ocupació de mala qualitat, amb contractes temporals, cada vegada més curts, amb jornades parcials i una inestabilitat laboral que compromet el present i el futur dels treballadors. El nou govern ha de posar-se les piles amb l’ocupació, posant-la com a prioritat absoluta, sempre per sobre d’altres polèmiques que silencien els problemes reals de les famílies”.

Valoració IPC OCTUBRE 2023

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , , .