20 de juny. Dia Mundial del Refugiat


Amb el Dia Mundial del Refugiat se subratllen els drets, les necessitats i els somnis de les poblacions refugiades i desplaçades i, d’aquesta manera, es fomenta la mobilització de recursos i de la voluntat política.

El 20 de juny de cada any, el món celebra el Dia Mundial del Refugiat, una jornada destinada a reconèixer la força, el coratge i la resiliència de milions de persones que s’han vist forçades a abandonar les seves llars a causa de conflictes, persecucions i violacions dels drets humans. Aquesta data, instaurada per les Nacions Unides el 2001, no només serveix per conscienciar sobre la situació dels refugiats, sinó també per destacar la seva contribució a les comunitats que els acullen i per promoure accions de suport i solidaritat.

Per què és important el Dia Mundial del Refugiat?

Amb el Dia Mundial del Refugiat se subratllen els drets, les necessitats i els somnis de les poblacions refugiades i desplaçades; d’aquesta manera, es fomenta la mobilització de recursos i de la voluntat política perquè, més enllà de sobreviure, aquestes poblacions aconsegueixin prosperar. Si bé cal protegir i millorar les condicions de vida de les poblacions refugiades i desplaçades cada dia, les dates internacionals com el Dia Mundial del Refugiat ajuden a centrar l’atenció mundial en la difícil situació dels qui fugen de conflictes o persecucions. Moltes de les activitats que es realitzen en el Dia Mundial del Refugiat generen oportunitats per donar suport a aquestes poblacions.

Què succeeix en el Dia Mundial del Refugiat?

Any quasi, en el Dia Mundial del Refugiat, diferents països al voltant del món duen a terme esdeveniments com a mostra de suport cap a les poblacions refugiades i desplaçades. Les mateixes persones refugiades lideren o participen en les activitats, juntament amb les comunitats d’acollida, nenes i infants en edat escolar, persones de la funció pública, empreses, celebritats i el públic en general.

La importància de la solidaritat

La resposta global a la crisi dels refugiats ha de ser una de solidaritat i responsabilitat compartida. Els països d’acollida necessiten suport per proporcionar allotjament, alimentació, atenció mèdica i educació als refugiats. Les organitzacions internacionals i les ONG juguen un paper crucial en aquest sentit, però la participació de la ciutadania és igualment vital.

Cada un de nosaltres pot fer la diferència. Ja sigui a través de donacions, voluntariat, o simplement oferint suport moral als refugiats a la nostra comunitat, podem ajudar a construir un món més just i compassiu.

La realitat dels refugiats

Segons l’Agència de les Nacions Unides per als Refugiats (ACNUR), el nombre de persones desplaçades forçadament ha superat els 100 milions el 2022, una xifra sense precedents que reflecteix la magnitud de les crisis humanitàries arreu del món. Aquestes persones, sovint, han de deixar-ho tot enrere: les seves llars, les seves pertinences, i fins i tot els seus éssers estimats, per buscar seguretat i una vida millor.

Els refugiats no són només estadístiques; són individus amb històries úniques i commovedores. Històries de pèrdua, però també d’esperança i superació. A tot el món, aquests homes, dones i nens estan reconstruint les seves vides, contribuint amb la seva diversitat cultural, habilitats i talents a les societats que els acullen.

La USOC assisteix a l’acte institucional del Dia Mundial de les Persones Refugiades

L’acte institucional per commemorar el Dia Mundial de les Persones Refugiades, celebrat el passat dilluns 17, va tractar sobre la importància de l’acollida de les persones refugiades en l’àmbit local. La cloenda va anar a càrrec de la consellera d’Igualtat i Feminismes, Tània Verge Mestre, i la benvinguda a càrrec de la directora general de Migracions, Refugi i Antiracisme, Eunice Romero Rivera.

En aquest acte vam poder escoltar la conferència “L’acollida en temps de crisi de l’asil” a càrrec de Blanca Garcés, investigadora sènior del CIDOB, seguida de la taula rodona “El refugi des del municipalisme”, amb la participació d’Aleksandra Semeriak, tècnica del projecte COMET del Fons Català de Cooperació al Desenvolupament; de Dilara Ekmen, codirectora de la Comissió Catalana d’Acció pel Refugi (CCAR); i de José Bolivar, advocat de CEPAIM.

Al final de l’acte es va llegir el manifest de la coordinadora del Comitè per l’Acollida de Persones Refugiades amb motiu del Dia Mundial de les Persones Refugiades.

Posted in Notícies and tagged , .