USOC davant la jornada Internacional per l’ Eliminació de la Violència envers les Dones
Aquest 25 de novembre, Dia Internacional per a l’Eliminació de la Violència envers les Dones, volem fer una reflexió a partir del treball que duem a terme, dia a dia, a la USOC en la lluita contra la violència masclista.
Aquesta xacra social, a data trenta-un d’octubre, ha suposat l’assassinat de trenta-sis dones, a l’estat espanyol, i cinc a Catalunya. Les denúncies que en el seu moment van interposar, no les ha lliurat de la mort i ha deixat vint-i-quatre menors orfes i òrfenes.
Aquestes dades són només la punta d’un iceberg que creix sota la superfície, tot amagant el fet que la violència masclista és un problema estructural i profundament arrelat a la societat. Segons la “Macro enquesta de Violència contra la Dona 2015”, elaborada per la Delegació de Govern per a la Violència de Gènere, del total de dones de 16 o més anys residents a l’estat espanyol, el 12,5% han patit violència física i/o violència sexual per part de les seves parelles o ex parelles, i l’11,9% de les dones de 16 o més anys, i que tenen parella en l’actualitat han patit violència psicològica de control d’aquesta parella en algun moment de la relació, el 9,3% violència psicològica emocional i el 3,3% violència econòmica.
Per desgràcia, estem percebent un augment de la violència entre la gent jove. És molt preocupant que una part de la joventut, un 33% dels menors, no identifiqui els comportaments de control com a maltractament.
Les retallades han afectat les polítiques de prevenció i atenció a les víctimes de violència masclista. Des de 2010, a l’estat espanyol, la inversió en prevenció de la violència masclista s’ha reduït en un 26% i la inversió en el programa d’igualtat d’oportunitats entre dones i homes, s’ha reduït en 10 anys un 61%. És alarmant el descens de mesures de protecció, segons les dades de juny de 2016, el nombre de víctimes protegides per la Policia era de 17.231, la qual cosa suposa 5.000 menys que l’any 2015, un 24% menys, tot i que el nombre de denúncies ha estat igual o superior a l’any passat. Una dada que ens hauria de fer pensar i actuar és que el nombre de dones assassinades malgrat haver denunciat la seva parella ha augmentat un 43% des de gener de 2016.
És imprescindible un Pacte d’Estat contra la violència masclista, la lluita contra aquesta xacra només és possible amb polítiques que posin aquest problema a l’agenda, amb un augment en la inversió, amb més programes de formació i conscienciació de tots els agents implicats i, amb un esforç conjunt, de tota la societat per acabar amb aquesta terrible violència.
A Catalunya ens hem dotat de la Llei 17/2015 d’Igualtat efectiva de dones i homes, que defineix els canvis estructurals que cal fer per aconseguir eliminar qualsevol forma de discriminació i assegurar de manera efectiva la igualtat de dones i homes. Malauradament, una sentència del Tribunal Constitucional ha anul·lat alguns articles de la llei concebuts per promoure la igualtat en el món laboral. Des de la USOC, considerem que aquesta sentència és un obstacle per avançar en la promoció dels drets de les dones en l’àmbit de les relacions laborals.
Necessitem canvis profunds, que permetin superar el masclisme i que sacsegin les consciències, tot plegat, per iniciar un camí de no retorn cap a la igualtat efectiva entre homes i dones en els diferents ordres de la vida pública i privada. Uns canvis que acabin amb els estereotips presents en la família, l’educació, la cultura, els mitjans de comunicació, el món laboral i l’organització social, que responsabilitzen o qüestionen les dones víctimes d’agressions.
Per això, hem volgut que la campanya d’aquest 25 de novembre reflexionem al voltant d’alguns d’aquests estereotips. Volem desmuntar falsos mites arrelats en l’imaginari col·lectiu i preguntar-nos: sabem d’allò que parlem quan fem referència a la violència masclista?
Des de la USOC fem un crida als mitjans de comunicació, perquè continuïn treballant per a l’eradicació de la violència i no difonguin continguts sexistes que justifiquin o banalitzin la violència contra les dones o incitin a practicar-la. La seva tasca és del tot fonamental.
Aquest 25 de novembre també volem denunciar la situació de les nenes i les dones obligades a fugir de països en conflictes bèl·lics i sotmeses a tot tipus de violència sexual.
Companys i companyes, unim les nostres forces per acabar amb la violència masclista, diguem prou!
Telèfon d’atenció contra la violència masclista 900 900 120
Documents de la jornada:
Vídeo de la jornada: