28 de juny. Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+


Tot i que amb caràcter general s’ha avançat molt en els drets del col·lectiu LGTBI+, l’odi cap al col·lectiu està en augment a conseqüència dels discursos de l’extrema dreta.

El Dia Internacional de l’Orgull LGTBI+ (lesbiana, gai, transexual, bisexual i intersexual), també conegut com a Dia de l’Orgull Gai se celebra cada any el 28 de juny i consisteix en una sèrie d’esdeveniments que els diferents col·lectius realitzen públicament, per a lluitar per la igualtat i la dignitat de les persones gais, lesbianes, bisexuals i transsexuals.

En l’actualitat, a molts països del món la diversitat sexual està perseguida i criminalitzada, tenint en contra  lleis i autoritats. Així mateix, en diversos països ja ha estat acceptada en l’àmbit estatal. La societat continua estant molt lluny d’acceptar una realitat que ja hauria d’haver estat normalitzada des de fa molt temps.

Per a promoure la tolerància, la igualtat de drets davant la llei, la no discriminació i la dignitat de les persones LGTBI+ se celebra a tot el món l’Orgull Gai.

Se celebra el 28 de juny perquè en tal data es commemoren els disturbis de Stonewall (Nova York, els EUA) de 1969, que marquen l’inici del moviment d’alliberament homosexual. Aquests disturbis van consistir en una sèrie de manifestacions espontànies i violentes contra una batuda policial que va tenir lloc en la matinada del 28 de juny de 1969, en el pub conegut com el Stonewall Inn del barri novaiorquès de Greenwich Village, un dels pocs espais de llibertat per a la comunitat homosexual que era assetjada amb freqüència per la policia de la ciutat.

Els assidus al Stonewall Inn es van afartar d’aquests assetjaments homofòbics i aquest dia les forces de la llei van voler arrestar a diverses de les 200 persones que es trobaven en el bar per raons tan simples com el que dos homes o dones ballessin junts o no portessin roba considerada tradicional per al seu sexe.

En comptes de deixar-se atacar i assetjar, els assistents al Stonewall Inn van decidir resistir-se i al voltant de les 1.20 de la matinada va començar una batalla a la qual després es van unir més membres de la comunitat LGTBI+, convertint-se així en una icona de la lluita pels drets gai, ja que durant els dies següents fets similars es van donar en altres sectors de Nova York, sent reconeguts com el catalitzador del moviment modern pro-drets LGBTI+ als Estats Units i a tot el món.

La noció bàsica de l’ “Orgull LGTBI+” consisteix en el fet que cap persona ha d’avergonyir-se del que és, qualsevol que sigui el seu sexe, orientació sexual o identitat sexual, transmetent-se la idea d’una dignitat intrínseca de cada ésser humà, que no ha de veure’s afectada per la seva conducta ni orientació sexual. Es tracta de dignitat LGTBI+.

La celebració es desenvolupa sota un denominador comú, les “marxes de l’orgull” que coincideixen, en l’hemisferi nord, amb l’inici de l’estiu. Els símbols de l’orgull gai (la bandera amb els colors de l’arcoiris) s’exhibeixen en abundància en aquesta commemoració i sol donar-se cabuda a activitats com a reivindicacions socials o polítiques que identifiquen als col·lectius participants.

En l’actualitat, una vegada superades les lleis que penalitzen les pràctiques homosexuals en molts països del món, es reivindiquen la despenalització en la resta del món i altres assumptes en els quals existeix discriminació contra els homosexuals, com la legalització del matrimoni entre persones del mateix sexe o l’establiment de les famílies homoparentals inclosa, l’adopció de fills per persones homosexuals, el respecte a la identitat sexual de les persones transsexuals i els seus drets al canvi legal de sexe i nom i drets a tractaments hormonals, quirúrgics, etc. A més, es denuncien la transfòbia i l’homo/lesbofòbia encara existent.

Tot i que, com ja hem esmentat, amb caràcter general s’ha avançat molt en els drets del col·lectiu LGTBI+, l’odi cap al col·lectiu està en augment a conseqüència dels discursos de l’extrema dreta.

En aquest sentit, fa pocs dies coneixíem la notícia que a Pàdua (Itàlia) estan fent els primers passos per a impedir que els fills i filles de les parelles homosexuals puguin registrar-se en el registre civil afirmant que el certificat de naixement que indica a dues mares/pares és il·legítim. Això és un clar atemptat contra els drets LGTBI+ i suposa un gran perill als avanços realitzats pel col·lectiu.

És per això que des de la USOC reivindiquem la importància del Dia de l’Orgull, per a no fer ni un pas enrere en els drets LGTBI+ perquè creiem en una societat on és fonamental i essencial el respecte a la diversitat sexual. Reivindiquem el dret de les persones a viure amb llibertat la seva orientació sexual i identitat de gènere, sense por de discriminacions ni represàlies.

DIA INTERNACIONAL DE L’ORGULL LGTBI+

Posted in Declaracions, Notícies and tagged , , .