Acord a Nissan per mantenir l’activitat fins al 31 de desembre de 2021 i la totalitat de l’ocupació


Els treballadors de Nissan han arribat a un acord amb l’empresa després de 39 hores de diferents mediacions i reunions, pel qual s’estendrà l’activitat industrial a les plantes de Zona Franca, Montcada, Sant Andreu i NDS fins al 31 de desembre de 2021, mantenint la totalitat de l’ocupació.

Els sindicats presents a la taula han aconseguit així allargar la vida útil de les plantes de Nissan a Barcelona durant gairebé un any i mig des de la proposta inicial de la companyia nipona, temps que servirà per assentar el nou projecte industrial.

“L’acord inclou una clàusula de reindustrialització per a les instal·lacions que s’estudiarà en una comissió de seguiment juntament amb el Ministeri d’Indústria i la Generalitat. Hi ha un projecte bastant avançat i passaria a ell la plantilla a el complet. Així, no només es salven els 2.525 llocs durant aquest any i mig, sinó que es dona a tothom una continuïtat laboral “, explica Raúl Montoya, secretari d’Acció Sindical de la Federació d’Indústria de USO, sindicat majoritari a Nissan.

El text preveu prejubilacions en diferents graus per als majors de 51 anys i desvinculacions incentivades.

L’acord que s’està signant a hores d’ara garanteix que no hi haurà cap acomiadament a Nissan fins al cessament de l’activitat, però sí que contempla un pla d’acompanyament social tant en prejubilacions com en baixes incentivades. Així, els treballadors d’entre 51 i 55 anys podran prejubilar amb conveni especial fins als 63 anys amb diferents percentatges del net: des del 75% fins al 90% dels nascuts el 1965.

En el cas de treballadors que vulguin desvincular-se de forma voluntària, rebran, sense límit, 60 dies per any treballat. I als que es vagin a la nova empresa se’ls abonaran 50 dies per any treballat i un lineal de 750 euros per any d’antiguitat, també sense límit.

La importància de l’acord per mantenir l’ocupació i l’activitat industrial a la zona, amb o sense Nissan

“Després de gairebé tres mesos des de l’anunci d’un tancament total i sense solució, considerem que salvar tots els llocs de treball, i en aquest context, és un gran acord. Lamentem les formes i el moment escollits per Nissan per anunciar la seva marxa, però el nostre objectiu són els llocs de treball i que segueixi existint un pol industrial i això s’ha aconseguit “, explica Montoya. Des FI-USO i el Sindicat Independent de el Grup d’Empreses de Nissan (Sigen-USOC) agraeixen la implicació de la plantilla en totes les mobilitzacions, reunions i assemblees.

“La unitat ha estat clau per aquest èxit”, recalquen, “una vaga indefinida de 93 dies és un exemple clar de lluita sindical i que només organitzats es pot aconseguir fer marxa enrere a multinacionals d’aquest tipus”.

La secretària general d’USOC Maria Recuero valora la importància de l’acord especialment la continuïtat de l’activitat industrial fins a 31 de desembre del 2021 ja que permet assegurar un procés de transició a la noves activitats industrials mantenint l’ocupació i així mateix destaca que per a les indústria de components i empreses auxiliars permeten un procés de continuïtat per possibilitar treballar en diferents alternatives per evitar un tancament traumàtic de les activitats a la fi de l’any 2020.

Acord Nissan

Posted in Articles opinió Maria Recuero, Opinions and tagged , , .