Maria Recuero, Secretària General

Article d’opinió de la secretària general Maria Recuero


La defensa de les pensions és cosa de tothom.

El sistema públic de pensions és una de les principals conquestes de l’estat de benestar i és un dels principals continguts del contracte social.
El nostre sistema de pensions de repartiment constitueix un factor de solidaritat intergeneracional i un sòlid instrument de protecció social.
Els problemes en el nostre sistema de pensions no resideixen en el camp de la despesa, ja que destinem un 10.6% del nostre PIB que no és superior a la mitjana dels països de l’eurozona que es d’un 13,5%.
El nostre problema rau en els ingressos, tot i que hem recuperat una bona part de l’afiliació a la SS, en canvi els ingressos són inferiors en 4.000 milions d’euros a causa d’una menor cotització pels baixos salaris i la precarietat laboral.
També es necessita “destopar” les cotitzacions per cotitzar per la totalitat del salari, i que les despeses de l’administració de la seguretat social passin a pagar-se a càrrec dels pressupostos això suposaria reduir la despesa en 4.000 milions d’euros.
Durant els anys de crisi i utilitzant com a coartada aquesta situació, el govern del PP va emprendre una reforma unilateral el 2013 i amb això va eliminar l’actualització de les pensions amb l’IPC i l’establiment d’un factor de sostenibilitat absolutament arbitrari.
No podem oblidar que, anteriorment amb la reforma de pensions acordada el 2011 per part dels sindicats majoritaris que va permetre prolongar l’edat ordinària de jubilació als 67 anys de forma progressiva i va obrir la porta a aquesta reforma unilateral del PP que va aprovar amb la implantació del factor sostenibilitat per al 2019, quan estava previst que entres en vigor el 2027.
És important que es rectifiquin les reformes però és més important encara que s’assumeixin els errors comesos per part dels signants dels acords de l’any 2011 i ara no tinguin cap problema en defensar tot el contrari i vulguin tornar a la situació anterior.
El nostre sistema de pensions és viable, però són necessaris alguns canvis que assegurin el seu futur i eliminin les reformes del 2011 i 2013. No s’ha d’oblidar tampoc que el garant és l’estat i per tant en cas de dèficit, ha de respondre els Pressupostos Generals de l’Estat, perquè fa anys quan hi havia excedents anaven a eixugar el dèficit de l’estat, molt abans d’haver creat el Fons de Reserva.
La USOC com a membre fundador de la MERP defensa que les pensions han de blindar-se en la Constitució per evitar les temptacions dels governs de torn a fer reformes unilaterals, i recuperar entre altres qüestions la revisió de les pensions amb l’IPC.

La USOC ha convocat i participarà en les manifestacions que es realitzaran el proper dissabte 17 de març entre altres a Barcelona per defensar la revaloració de les pensions amb l’IPC per tal d’evitar la pèrdua del poder adquisitiu de les pensions.

 

Publicat al diari del treball el 14/03/2018

Posted in Articles opinió Maria Recuero, Opinions and tagged .