Ja són dos anys immersos en aquesta situació causada per la pandèmia de Covid-19, i continuem onada rere onada, la sisena ni més ni menys.
Dos anys que han tingut temps, per poder solucionar o intentar pal·liar la situació deplorable en la qual es troba la sanitat catalana actualment, tristament la situació no ha millorat, al contrari, les mancances i dèficits encara són més agreujats i amb uns professionals sanitaris en situació extrema, per la nefasta gestió en la situació actual.
Professionals que realitzen el seu treball al 200%, doblegant torns per la mancança de professionals, amb càrregues no òptimes de ràtios assistencials infermeres i infermers/pacient i un llarg etcètera que podríem continuar sense parar.
Tots ells i elles, haurien de tenir unes condicions òptimes i adients de treball per la seguretat dels pacients, sense deixar de banda unes molt millorables condicions laborals.
La sorpresa és que això no estan passant i encara en la situació que estem avui dia, les condicions són més precàries i menys atractives per tots i totes.
Des del sector sanitat de la FAC-USOC, fa anys que estem denunciant i reivindicant la situació que estava sorgint, posant de manifest les carències de la sanitat catalana:
- El model de l’Institut Català de Salut (ICS)/ sistema sanitari integral d’utilització pública de Catalunya (SISCAT) és insostenible, no es pot permetre que hi hagi diferències de les condicions laborals i retributives entre professionals de la mateixa categoria, en la sanitat catalana.
Sempre hem remarcat la importància que té pel sector, que tots i totes els/les professionals de la sanitat pública tinguin les mateixes condicions laborals amb un conveni únic, sense diferenciació. - Ens trobem amb una situació crítica de professionals sanitaris en alguns grups professionals. Una de les seves conseqüències descrita en el punt anterior, la diferenciació de condicions laborals en el mateix sector públic, produeix el traspàs de professionals a l’oferta laboral més adient. Produint competències en el sector i entre centres.
- La precarietat contractual en què es troben els/les professionals sanitaris, disposem d’una alta eventualitat que fa que el mercat laboral sigui més volàtil.
- Actualment els i les professionals sanitaris estan arrossegant retallades econòmiques en els seus sous, sense cap millora ni intenció.
Ens trobem en un moment molt crític de la sanitat catalana, no podeu castigar encara més als professionals sanitaris eliminant permisos, dies de lleure i drets laborals.
Ara és el moment de què tots i totes, s’uneixin per salvar una sanitat pública, universal i de qualitat.
UNA SANITAT, UN CONVENI
Sergio Ceca
Responsable sector sanitat FAC-USOC