Dia Mundial contra la SIDA, unim forces en la lluita


La USOC vol expresar la seva solidaritat en el dia d’avui en la lluita contra aquesta malaltia.

En el teixit de la societat, hi ha dies que transcendeixen la rutina per a recordar-nos les nostres responsabilitats compartides. L’1 de desembre, Dia Mundial contra la SIDA, és un d’aquests moments en els quals la consciència global se centra en la lluita contra una malaltia que ha afectat comunitats a tot el món, on és fonamental reconèixer la importància de la solidaritat i la col·laboració en la lluita contra aquesta malaltia. Enguany, explorarem com la col·laboració entre el Dia Mundial contra la SIDA i els sindicats com la USOC pot ser un catalitzador fonamental en la resposta integral contra el VIH/SIDA.

Catalunya experimenta una situació d’estabilització del nombre de noves infeccions declarades per VIH, segons les dades del Centre d’Estudis Epidemiològics sobre les ITS i SIDA de Catalunya (CEEISCAT), coordinat des de la Subdirecció General d’Addicions, VIH, ITS i Hepatitis Víriques (SGAVIHV) de l’Agència de Salut Pública de Catalunya.

Quant a l’any 2022, a Catalunya s’estima que 32.579 persones viuen amb el VIH i el nombre de nous diagnòstics notificats ha estat de 460, que representa una taxa de 5,9 casos per 100.000 habitants. D’aquests nous casos, el 83,5% corresponen a homes, amb una taxa de 10 casos per 100.000 habitants, mentre que les dones presenten una taxa d’1,9 casos per 100.000 habitants. La mitjana d’edat de les persones que viuen amb el VIH és de 37 anys.

La principal via de transmissió ha estat la sexual: un 57,7% dels nous diagnòstics s’han produït en homes que tenen sexe amb altres homes i un 35,7% van ser en homes i dones heterosexuals.

Des de la USOC volem evidenciar una sèrie de factors on, un sindicat com nosaltres, pot ser un actor d’influència:

Accés a Proves i Tractaments: En la intersecció de la salut i el treball, els sindicats hem de ser conscient del que els treballadors i treballadores esperen de nosaltres, que no és altra cosa que la lluita per promocionar noves polítiques públiques que garanteixin l’accés equitatiu a proves de detecció i tractaments per al VIH/SIDA. L’equitat en l’accés és essencial per a controlar la propagació de la malaltia i garantir que tots, independentment del seu estatus laboral, tinguin accés a l’atenció mèdica necessària.

No Discriminació i Suport Social: La discriminació i l’estigma són barreres significatives en la lluita contra el VIH/SIDA. Els sindicats podem liderar el camí cap a entorns laborals lliures de discriminació, on aquells afectats per la malaltia no enfrontin judicis injustos. A més, podem pressionar per instaurar polítiques que brindin suport social i emocional, reconeixent que la salut mental és una part integral del benestar dels treballadors.

Promoció de Polítiques de Salut Pública: La influència dels sindicats no es limita a les portes de les fàbriques i oficines, s’estén a l’àmbit de les polítiques de salut pública. Hem de pressionar a les institucions per enfocaments integrals de prevenció i tractament del VIH/SIDA, els sindicats podem contribuir significativament a la formulació de polítiques que beneficiïn a tota la societat. La USOC és plenament conscient, que sota el seu paper d’actor social, ha de defensar els interessos dels treballadors i treballadores i lluitar per unes millors condicions per a ells.

Col·laboració en Iniciatives Comunitàries: L’acció sindical de la USOC no té davanteres, no es limita a les portes de la fàbrica o l’oficina, sinó que pretén estendre’s a les comunitats, arribant més enllà dels llocs de treball. En col·laborar en iniciatives comunitàries, la USOC pot tenir el seu paper en la construcció de comunitats més resilients i en la reducció de les disparitats que contribueixen a l’epidèmia.

En la confluència del Dia Mundial contra la SIDA i l’activisme sindical, es troba una oportunitat única per a impulsar un canvi significatiu. En unir forces, podem avançar cap a una societat més informada, solidària i compromesa. Enguany, recordem que la lluita contra aquesta malaltia no és només mèdica, sinó també social, i la col·laboració entre el Dia Mundial contra la SIDA i sindicats com la USOC és un pas ferm cap a un futur més saludable i equitatiu per a tots.

Dia Mundial contra la SIDA, unim forces en la lluita. PDF USOC

Posted in Comunicat, Notícies and tagged , .