Dia mundial dels Serveis Públics


La USOC reivindica, en el dia dels Serveis Públics, una pujada salarial per als empleats públics i el fi de les retallades i la precarització al sector.

El 23 de juny, Dia Mundial dels Serveis Públics, la ciutadania de tot el món reconeix l’àmplia tasca dels serveis educatius, sanitaris, socials i altres serveis clau prestats en tot moment pels i les treballadors/es del sector públic.
Aquest any, Federació Europea de Serveis Públics (FSESP-EPSU) i d’educació (ETUCE-CSEE) volen destacar la contribució dels milions de treballadors del servei públic que han fet tot el possible per mantenir la qualitat del servei i alhora patir els efectes a llarg termini de les retallades salarials. Els i les empleats/es del servei públic no mereixen aquest tractament.

L’austeritat ha tingut un impacte significatiu en l’ocupació, la remuneració i les condicions de treball dels serveis públics a tot Europa. Els governs no van dubtar a rescatar els bancs per estabilitzar l’economia mundial després de la crisi financera, però tampoc ho van fer en imposar, posteriorment, retallades de la despesa pública al servei públic amb l’impacte que això va tenir als serveis prestats a la ciutadania.

A tot Europa, 19 països van imposar retallades o congelacions salarials que van afectar més de 20 milions de treballadors i treballadores durant els primers anys de la crisi. Les retallades en ocupació i contractació van suposar un increment en les condicions d’ocupació precàries i un va augmentar en la pressió sobre aquells i aquelles que encara treballen. Mentre que la remuneració ha tornat gradualment a nivells precedents en alguns països, milions d’assalariats del sector públic continuen perdent poder adquisitiu. Retalls continus i augments salarials per sota de la inflació han deixat a aquells que treballen en el servei públic al Regne Unit i Itàlia una mitjana de 4000 euros menys per any. A Grècia, han sofert una pèrdua del 40% en el salari real, mentre que a Espanya i Portugal els sindicats estan tractant de negociar per restablir part de la retallada del 15% i del 9% en el poder adquisitiu respectivament.

El secretari general de l’FSESP, Jan Willem Goudriaan, comenta: “Els atacs als salaris dels i les treballadors/es públics són un atac erroni. Aquests treballadors segueixen pagant els plats trencats mentre els banquers responsables de la crisi financera es beneficien de grans beneficis i sucoses primeres. Ja ha arribat el moment que la inversió pública solucioni el problema de la manca de personal i asseguri uns serveis públics de qualitat a Europa. “

Un exemple positiu és el dels sindicats irlandesos que estan negociant un nou acord salarial que ajudarà a restablir el poder adquisitiu perdut amb les retallades i congelacions des del 2009. Això també hauria de succeir en altres països i s’ha de restablir la negociació salarial per a infermeres, mestres , policies, bombers i tots aquests milions de treballadors dels serveis públics.

Susan Flocken, directora de l’CSEE va afegir: “No podem ignorar el llegat de les retallades i la congelació salarial als professors i altres treballadors i treballadores dels serveis públics. Ens enfrontem amb una creixent precarietat en les condicions d’ocupació i un estem curts de professorat. Els sindicats vam jugar un paper important en aquesta campanya per tenir unes condicions de treball i uns salaris decents. Una professió atractiva i motivant, basada en una educació de qualitat que posa les bases per a la nostra societat i un millor futur. “

La FSESP i el CSEE es congratulen de la iniciativa de la CES de llançar una campanya en la qual es demana un augment salarial dels treballadors de tot Europa i diem amb fermesa que els treballadors dels serveis públics també necessiten un augment salarial.

Des de la FEP-USOC creiem que els empleats públics, després d’anys de congelació i retallades, han de tenir una clara pujada salarial. L’austeritat ha provocat pèrdues en la capacitat econòmica dels ciutadans, i això al seu torn, no ajuda a l’economia dels països. La precarietat laboral i els baixos salaris, entorpeixen la recuperació econòmica, per aquest motiu, creiem fermament que els Serveis Públics han de ser els primers a fer un pas important, com són les pujades salarials ajustades a la realitat, recuperant les pèrdues salarials dels anys passats. Ara és el moment de pujar salaris als treballadors!

Posted in Notícies, Opinions and tagged .