El Tribunal Constitucional avala 26 setmanes de permís per a famílies monoparentals


El debat sobre la conciliació i la perspectiva de gènere guanya protagonisme amb una resolució que prioritza la dignitat i els drets de la infància.

El Tribunal Constitucional ha establert un permís per naixement del seu fill o filla que pot arribar fins a les 26 setmanes. Aquesta sentència és de gran importància per a la protecció de l’interès superior de l’infant. Es declara inconstitucional el precepte que fins a la data discriminava en l’accés al permís per naixement de les famílies amb un únic progenitor.

Aquesta qüestió d’inconstitucionalitat va ser plantejada pel Tribunal Superior de Justícia de Catalunya, el qual va observar que diversos preceptes de l’Estatut dels Treballadors i de la Llei General de la Seguretat Social generaven un tracte discriminatori per al fill o la filla d’una família monoparental femenina, ja que el temps total de cures resultava notablement inferior al de les famílies biparentals.

En primer lloc, les cures reconegudes jurídicament consistien en només 16 setmanes en total. D’altra banda, en una família amb dos progenitors es podia allargar fins a les 26. Es reconeixen 16 setmanes a cadascun, de les quals 6 han de ser gaudides per tots dos immediatament després del part de manera obligatòria.

D’aquesta manera, queda clar que els fills i filles d’una família monoparental requereixen les mateixes cures. No hi ha dubte que tenen les mateixes necessitats que els nascuts en una biparental. A més, s’ha destacat la discriminació per raó de sexe que generaven els preceptes legals en qüestió, ja que la majoria de les famílies amb un progenitor es troba a càrrec d’una dona.

S’havien ignorat les repercussions negatives

La resposta per part de la Seguretat Social fins avui no ha tingut en compte una perspectiva de gènere. A més, vulnera el dret de les dones a la igualtat de tracte i oportunitats així com la conciliació i la igualtat real entre dones i homes. Aquesta norma no contempla la possibilitat d’estendre el termini de la suspensió del contracte amb reserva del lloc, ni tampoc la prestació econòmica per a les famílies monoparentals femenines. Aquesta situació es considera una omissió sense fonament.

En la seva sentència, el Tribunal Constitucional considera que les persones legisladores haurien d’haver inclòs el dret a la igualtat i la no discriminació establert en l’article 14 de la Constitució. A més de tenir en compte el deure dels poders públics de protegir integralment fills i filles, independentment de la seva filiació i de les mares, qualsevol que sigui el seu estat civil, recollit en l’article 39. No obstant això, en el cas concret no es va observar aquest principi. D’aquesta manera, van introduir per omissió una diferència de tracte per raó de naixement entre nens i nenes en famílies monoparentals i biparentals, invisibilitzant totalment les conseqüències negatives que es deriven del fet que hi hagi només una persona progenitora.

Per l’anterior, el Constitucional fa la precisió que, mentre el poder legislatiu no es pronunciï, els articles 48.4 de l’Estatut dels Treballadors i el 177 de la Llei General de la Seguretat Social han d’interpretar-se en el sentit d’adjudicar a la mare biològica també el permís previst per a l’altre progenitor. Això suposa un total de 26 setmanes.

Un pas significatiu en la defensa dels drets

A la USOC celebrem aquesta sentència i el fet de disposar ara d’un criteri clar. Fins ara els tribunals realitzaven interpretacions diverses sobre aquest tema. Des del sindicat vam aconseguir  sentències que van ampliar el permís fins a les 32 setmanes. No obstant això, també hem experimentat el rebuig de la nostra pretensió per part dels tribunals. Això no només es tradueix en casos guanyats o perduts, sinó també en drets vulnerats i discriminació principalment contra les dones i els seus fills i filles, a més d’incertesa jurídica.

Per tant, considerem que aquesta sentència és un important pas endavant en matèria de drets i de protecció a l’interès superior de l’infant. És necessari avançar en l’adaptació legislativa requerida davant d’aquest cas, i des de la USOC confiem que es tingui present incorporar la perspectiva de gènere, drets humans i l’interès superior de l’infant.

El Tribunal Constitucional avala 26 setmanes de permís per a famílies monoparentals. VERSIÓ PDF

Posted in Notícies and tagged , , .