Els aliments s’encareixen un 7% al gener i fan pujar l’IPC català al 3,3%


Llegeix la valoració de la USOC de les dades de l’IPC de gener de 2024.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya repunta una dècima al gener i inicia el 2024 al 3,3%, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística. Aquesta pujada es deu a la retirada dels ajuts a l’electricitat, que han encarit la factura energètica. De fet, l’energia és un 8,1% més cara que al desembre.

Els aliments mantenen una tendència a l’alça, amb un augment interanual a Catalunya del 7%, una dècima més que el mes passat. L’encariment més destacat torna a ser l’oli d’oliva, que ha pujat un 62,9% l’últim mes i és un 4,1% més car que ara fa un any.

D’altra banda, el preu de la gasolina, que ha pujat menys que el gener de 2023, ha contingut aquesta pujada de l’IPC. Maria Recuero, secretària general de la USOC, destaca que “no obstant això, ja fa setmanes que veiem com augmenten els preus de gasolina i dièsel, gairebé diàriament, i notant com costa cada vegada més omplir el dipòsit. Si els preus dels carburants continuen comportant-se així, i energia i alimentació continuen pujant, amb el pas dels mesos estarem parlant d’una inflació molt major que dificultarà, i molt, la vida a tots”.

Pel que fa a la inflació subjacent, que no té en compte l’energia ni els aliments frescos, al gener va ser del 3,7% a Catalunya, quan fa un any es va situar en el 6,9%.

Al conjunt de l’estat espanyol, l’IPC al gener també va repuntar una dècima respecte al desembre. En concret, l’Índex de Preus de Consum va créixer 0,1 punts respecte al desembre mentre que en comparació amb un any enrere els preus s’han situat un 3,4% més elevats que el gener del 2023.

Recuero remarca que “l’esforç s’ha de mantenir i s’ha de traslladar a un àmbit que és peremptori, i que no és altre que l’estratègia per garantir una renda mínima a les persones que viuen a Catalunya. La previsible assumpció de l’ingrés mínim vital és en aquest sentit una oportunitat per comptar amb més ingressos, però també per ordenar el conjunt de prestacions, i fer el sistema de protecció social més eficaç i més eficient”.

Finalment, la secretària general de la USOC conclou que “els salaris no creixen com tocaria i potser torna a ser el moment de saber quines polítiques té el Govern a mitjà termini perquè no es continuï perdent tant de poder adquisitiu”.

Valoració IPC GENER 2024

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , .