Sentència judicial sobre el decret de nous permisos: 4 dies per causa de força major retribuïts


L’equip jurídic de la USO aconsegueix a l’Audiència Nacional una sentència que estableix que el nou permís de 4 dies per causes de força major ha de ser retribuït.

Si vols accedir a l’article original en castellà, clica aquí (Sindicato USO)

L’Audiència Nacional ha emès la primera sentència en relació amb el nou permís de 4 dies per a assumptes de força major i, tal com la USO demandava, aquest permís haurà de ser retribuït.

La demanda, contra l’empresa de contact-center Unísono, plantejava a l’AN la necessitat d’aclarir si aquest nou permís (Llegeix aquí la informació pertinent), recollit en l’article 37.9 de l’Estatut dels Treballadors, havia de ser o no retribuït. Delegats i afiliats de la USOC treballadors d’altres empreses ja estaven patint la negativa d’aquestes no a concedir, sinó a retribuir el permís. Per això la USO considerava tan necessària aquesta primera sentència aclaridora que és d’efecte per a tots els sectors i empreses.

Així, l’Audiència Nacional ens regala una interpretació brillant de la norma. No només té en compte l’articulat literal, sinó que, en una anàlisi històrica i finalista, estima el caràcter retribuït del permís. Per a això, es basa en la Directiva 2019/1158, sobre Conciliació de la Vida Familiar i Laboral, en la Llei de Famílies i en la intenció del Govern que aquests 4 dies d’absència per força major familiar siguin retribuïts.

Aquesta interpretació amb perspectiva de gènere és innovadora i valenta, i va d’acord amb algunes altres resolucions que han obert camí en els últims mesos. Assenyala que el caràcter retribuït permet aconseguir la igualtat real i no perpetuar la ‘bretxa laboral de gènere’. Alhora, incentiva als homes a assumir el seu deure de corresponsabilitat en les càrregues familiars.

Una altra sentència sobre permisos en contact-center

Igual que la recent sentència de la AN sobre la naturalesa de dies laborables del permís de 5 dies per cures en supòsits de malalties i hospitalitzacions greus, aquesta sentència, també a demanda de la USO, respon a les condicions d’un sector especialment precaritzat i feminitzat, com el del contact-center. Però, també igual que aquesta sentència, beneficiarà a tots els sectors amb aquesta clara interpretació de la llei.

Posted in Notícies and tagged , .