La inflació baixa al 3,1% al novembre tot i que els aliments encara són un 8,4% més cars.


Llegeix la valoració de la USOC de les dades de l’IPC de novembre de 2023.

La variació anual de l’Índex de Preus al Consum (IPC) a Catalunya es va situar al 3,1% al novembre, tres dècimes menys que a l’octubre, segons les dades publicades aquest dijous per l’Institut Nacional d’Estadística. Els aliments són encara un 8,4% més cars que fa un any, una dècima més que el mes passat, mentre que el transport ho va fer en un 1,1%, és a dir, 1,2 punts menys per la caiguda dels carburants i combustibles, que l’INE xifra en un 6,7% a Catalunya.

En aquest sentit, Maria Recuero, secretària general de la USOC, atribueix a la greu situació climàtica de Catalunya (entre altres factors) aquesta pujada dels costos de la cistella de la compra. “Aquest Nadal estarà marcat per la inflació i la pujada de preus, però també per la sequera, que torna a encarir els productes frescos com les fruites i verdures, o també del cabrit, entre altres”.

Per províncies, la variació interanual de l’IPC al novembre es va situar en el 3,2% a Barcelona el 3,1% a Lleida, el 3% a Girona i el 2,7% a Tarragona. Respecte a l’octubre, els preus van baixar un 0,8% a Tarragona, un 0,3% a Barcelona i Lleida i un 0,1% a Girona

Pel que fa al conjunt de l’estat espanyol, l’IPC interanual tanca novembre amb un increment del 3,2% i un índex subjacent del 4,5%. Mentrestant, els aliments continuen concentrant la pujada més gran: el 9%.

Recuero afirma que “la confirmació de la dada de novembre també fixa en el 3,8% la pujada mitjana de l’IPC i, per tant, de les pensions”. “És positiu que a poc a poc es recuperin, així com unes pujades superiors de les pensions més baixes. No obstant això, no estem d’acord en una pujada del 4% de l’SMI, que també és la renda més baixa, però dels treballadors”, recorda Recuero.

Finalment, des de la USOC reiterem que “les ajudes fiscals han de continuar cobrint els productes més bàsics, i fins i tot revisar si és necessari modificar aquesta cistella i incloure algun més”.

“És una evidència que, malgrat la tendència positiva de moderació de preus, la inflació continua tensant a les llars amb rendes més baixes, ja que els salaris continuen perdent poder de compra. Ningú es gasta un sou mínim en oci i cultura, on parlar d’aquests articles es converteix en quelcom de luxe en aquestes circumstàncies”, conclou Recuero.

Valoració IPC NOVEMBRE 2023

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , , .