La USOC critica l’actitud d’algunes patronals


• Considera adequada la mesura de paralitzar les activitats no essencials.
• Cal seguir dotant d’EPIS als treballadors dels serveis essencials en especial al personal sanitari i de residències.
• Assegurar la renda a les persones afectades per la inactivitat
• Dotar de liquiditat al sistema productiu

La decisió de Govern de diumenge 29 de març, de paralitzar tots els treballs de serveis no essencials a partir de dilluns 30 de març, independentment de les incerteses fins a l’últim moment sobre quines activitats s’haurien de paralitzar, en opinió de la secretària general d’USOC Maria Recuero “considera que és una mesura adequada per reduir els contagis de la pandèmia de la Covid-19 i no sotmetre al sistema sanitari al risc d’un col·lapse en l’atenció a les UCIS en els casos més greus”.
USOC valora l’esforç solidari i responsable de tots els treballadors i treballadores dels serveis essencials en especial el personal sanitari que està lluitant en primera línia contra l’epidèmia amb una lamentable manca d’EPIS que posa en risc la seva salut i a més limita els recursos humans imprescindibles per fer front davant d’aquesta greu crisi sanitària, opina Recuero.
En conseqüència cal seguir incrementat la dotació d’EPIS a tots els treballadors i treballadores de serveis essencials, de sanitat, residències, centre de joves, personal de neteja, funeràries, de seguretat i vigilància, etc. Per a la secretària general d’USOC” cal activar línies de producció pròpia d’EPIS i respiradors per a assegurar amb producció local aquests subministraments i no dependre en exclusiva de mercats mundials en una situació molt especulativa per la competència entre països i que posa en risc les línies d’aprovisionament”.
En aquests moments cal assegurar les rendes dels treballadors i treballadores en situació d’ERTO, que les empreses avancin els pagaments de les nòmines del mes de març i que el SEPE faci front als pagaments al mes d’abril sense retards que posen en risc la capacitat de compra dels aliments, medicaments, etc. “Cal assegurar a les persones sense ingressos una renda per afrontar aquesta situació de mancances econòmiques, i també cal resoldre el pagament de lloguers d’habitatges i locals a aquelles persones que no tinguin recursos, considera Recuero.

Considerem necessari que el Govern habiliti línies de liquiditat i cal que a les empreses se’ls faciliti crèdits en aquests moments d’inactivitat i permetre que reprenguin l’activitat en el moment que se superi la crisi sanitària més greu contra la Covid-19, per part de la secretària general d’USOC considera “inadequades les demandes de la patronal que es paguin part dels salaris dels permisos retribuïts recuperables per part de l’Estat, ja que en definitiva els treballadors hauran de recuperar aquests dies amb el seu treball, no sigui que algú pretengui que l’Estat pagui els salaris de les persones que treballin”.
USOC considera que davant aquests moments tan excepcionals cal que tots contribuïm en la lluita contra l’epidèmia de la Covid-19 que és una greu amenaça a les nostres vides, uns confinats a casa nostra i els serveis essencials treballant pel bé comú, queda demostrat el valor d’una civilització que treballa per protegir les vides de les persones amb més risc i mantenir els valors de solidaritat i d’igualtat. Cal estar preparats per superar aquesta situació en el període de temps més curt i reprendre la nostra activitat, per això ara és imprescindible assumir aquests sacrificis.

Posted in Notes de Premsa, Notícies and tagged .