Logo USOC ICO

La violència de gènere descontrolada, cada dia més dones assassinades


Enguany ja són 62 les dones que han mort assassinades víctimes de la violència de gènere a mans de les seves parelles i exparelles, 13 d’elles a Catalunya, que encapçala la llista de dones assassinades (dades extretes de feminicidi.cat).

Les xifres són esgarrifadores, en aquests gairebé 10 mesos que portem de l’any, ja han assassinat el mateix nombre de dones que van assassinar l’any passat al 2020 a Catalunya, segons dades de l’Institut Català de les Dones.

També hem de tenir en compte la nova forma de violència envers les dones que s’ha sumat al maltractament: la violència vicària. És aquella en què l’home agressor, utilitza als infants per fer mala a la dona, amb accions des de posar-los en contra de la seva mare, fins a arribar a matar-los. És a dir, les filles i fills són usats pel seu propi pare com a objectes per fer patir a la seva parella o exparella i que aquesta sigui molt més vulnerable, manipulable i esgarrifada. Des de principis d’any ja són 3 els infants que han mort assassinats, sense comptar les investigacions que encara estan obertes. Cal afegir també que de les 168.000 denúncies que es van fer durant l’any 2019, i de les 47.000 ordres de protecció a la dona que es van atorgar, només en un 3% d’aquestes es va suspendre el règim de visites entre infants i progenitors, tot i que, quan s’atorga l’ordre de protecció, és perquè hi ha indicis de violència. (Dades extretes del Consell General del Poder Judicial).
Avui en dia, el patriarcat promou la cultura de la violació i la violència, així com conductes com la possessió envers la dona i la seva submissió. És per això que no podem oblidar que el maltractador no té un perfil: hem d’allunyar-nos de qualsevol idea o estereotip preestablert i treballar per aprendre a detectar les conductes susceptibles de violència de gènere així com no posar en dubte la veracitat del testimoni de la víctima.

Tampoc podem oblidar que el patriarcat se sosté sota el sistema capitalista i aquest imposa, també, els rols de gènere, la divisió del treball i la jerarquia entre home i dona. A Catalunya hi ha un telèfon contra la violència masclista (900 900 120) on s’ofereix atenció permanent. Funciona tots els dies de l’any, durant les 24 hores del dia, i és un servei gratuït i confidencial. La línia posa a disposició de la persona que truca l’assessorament per part de persones professionals de l’àmbit de l’assistència social, de l’advocacia i de la psicologia, i en cas que sigui necessari, el contacte amb els serveis d’emergència.

Des de la USOC reclamem polítiques actives d’igualtat que ajudin a erradicar la violència de gènere, que es fomenti la formació a professionals de tots els àmbits per tractar i gestionar correctament aquest tipus de violència i ajudar així a posar fre aquesta onada de morts que estem vivint en aquests últims temps. No ens podem quedar indiferents a la realitat social que vivim, les xifres de violència masclista, concretament, de violència vicària, són alarmants.

VIOLÈNCIA DE GÈNERE

Posted in Notícies and tagged .