L’atur cau per cinquè mes consecutiu a Catalunya i se situa en la xifra més baixa des del 2008


El mercat laboral va tancar el juny amb 329.744 desocupats, 6.300 menys que el maig i 8.337 menys que fa un any i el descens de l’atur al juny a Catalunya s’ha deixat sentir en tots els sectors.

Segons dades publicades aquest dimarts pel Ministeri de Treball, actualment hi ha 329.744 persones sense feina a Catalunya, un 1,89% menys de desocupats que el maig, o el que seria el mateix, 6.300 persones menys a les llistes dels serveis d’ocupació. És el cinquè mes consecutiu que l’atur cau a Catalunya. En comparació amb fa un any, hi ha 8.337 aturats menys, un 2,47%.

Pel que fa a la creació d’ocupació, les contractacions de la campanya d’estiu han disparat el nombre d’afiliats a la Seguretat Social fins a un nou rècord: 3,74 milions de treballadors cotitzant a la Seguretat Social, la xifra més alta de la sèrie històrica del mes i el quart mes consecutiu encadenant rècords. En comparació amb el 2022, hi ha 105.558 feines més (+2,9%).

Respecte al mes anterior, l’atur es redueix en les quatre demarcacions catalanes, caient amb més força a Lleida, amb un descens del 3,40% i a Girona, on ha baixat un 3,34%. També s’han registrat menys aturats a Tarragona (-1,73%) i a Barcelona (-1,64%), tot i que amb més moderació.

Al conjunt de l’estat espanyol, l’atur ha baixat en totes les autonomies (-50.268 persones), amb major força en les del nord-oest, el destí estiuenc més sol·licitat des de la pandèmia. “Una bona notícia en termes absoluts, tant si mirem el nombre total d’aturats, 2,69 milions, el més baix des de l’esclat de la crisi financera, com el de cotitzadors a la Seguretat Social, 20,87 milions”, resumeix Maria Recuero, secretaria general de la USOC.

Maria Recuero defensa que “s’ha donat un impuls a la contractació en aquest mes de juny, ja que en període estival sempre hi ha un augment d’ocupació, però també sabem que és un tema temporal i sobretot del sector serveis, tant per l´hosteleria com pel període de rebaixes”. Recuero remarca que “haurem d’estar atents a les xifres de setembre-octubre, on aquest període decau i els contractes de temporada van desapareixent”.

Recuero afirma que “tot això ha ajudat al fet que la taxa d’atur sigui positiva, ja que és una de les més baixes dels últims 14 anys, i s’observi una reducció lleu de la temporalitat en el mercat laboral, conseqüència de l’última reforma laboral, que va ajudar a canviar una mica el panorama.

La secretària general de la USOC conclou que “es necessita la creació de llocs de treball de valor afegit als que tenim i que donin una estabilitat al mercat laboral, ja que sinó estem sempre en mans de la temporalitat i dels períodes cíclics de contractació temporal en funció de l’època de l’any i això no ens dona un enfortiment ni en la taxa d’ocupació ni en l’afiliació a la seguretat social.

NOTA ATUR JUNY USOC

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged .