L’atur mensual registrat ha baixat a l’Estat en 86.683 persones, segons dades del Servei Públic d’Ocupació, la qual cosa suposa que encara hi ha oficialment 3.335.868 desocupats i a Catalunya l’atur s’ha reduït en 12.515 persones, amb un total de 398.946 persones a l´atur. Baixa l’atur i puja significativament l’afiliació a la Seguretat Social, amb 168.081 cotitzants i a Catalunya amb 30.760 afiliacions més, però, no es parla de la qualitat de l’ocupació creada, amb gairebé 1,8 milions de contractes signats. “Tot i que ha augmentat el nombre de contractes indefinits respecte a 2017, són menys que al mes de març. Però, sobretot, evidencien una temporalitat en la contractació que segueix present en un 85% dels quals el 3% dels contractes es formalitzen a Catalunya”, analitza Maria Recuero, secretària general d’USOC.
Per sectors “ens preocupa que la reducció de l’atur se situa majoritàriament en el sector serveis en un 79,2%. Aquesta reducció és un bon símptoma però el sector té un component molt estacional” detalla Recuero.
Pel que fa a la bretxa de gènere l’atur afecta més a les dones sent un 56,4% de les persones en atur dones a Catalunya. Col·lectius amb què segueix encebant la crisi, com amb els demandants d’ocupació en risc d’exclusió del mercat laboral: “la cobertura per desocupació i els programes de rendes bàsiques permeten arribar al 57,6% dels aturats. Un grup, el dels que intenten reenganxar-se al treball, i que han de seguir implementant per lluitar contra la xacra de desocupació”, comenta Maria Recuero.