L’estacionalitat continua marcant l’oscil·lació de les persones registrades a l’atur o afiliades a la Seguretat Social


Llegeix la valoració de les dades de l’atur de gener del 2024 a Catalunya.

L’atur arrenca l’any amb un lleuger repunt, després de la campanya de Nadal. A Catalunya, el gener ha tancat amb 3.690 aturats més que al desembre, quan també es va registrar un petit augment. Amb tot, la xifra total de persones registrades a les llistes de les oficines de treball de la Generalitat és de 347.071.

Gairebé tot el nou atur prové del sector serveis, que va enviar a les oficines del SOC 3.672 persones. La resta de sectors, de fet, van veure baixar l’atur: en 97 persones l’agricultura, en 180 la indústria i 230 la construcció.

Maria Recuero, secretària general de la USOC, destaca que “com és habitual, el mes de gener registra un augment de desocupats i l’augment de destrucció de llocs de treball a causa de la fi de les festes de Nadal i Reis”.

D’altra banda, aquest gener no ha servit per crear nova ocupació. Així, hi ha 34.912 persones menys que cotitzen a la Seguretat Social respecte el mes passat. La xifra total és de 3.674.897 persones. Són també 96.755 més que ara fa un any.

Per demarcacions, la xifra de persones sense feina ha augmentat arreu en comparació amb el mes passat. Girona és on més ha pujat en termes relatius (+1,18%), seguit de Barcelona (+1,12%), Lleida (+0,82%) i Tarragona (+0,81%). Pel que fa a l’afiliació, a Tarragona ha retrocedit un 1,78%, a Girona un 1,09%, a Barcelona un 0,84% i a Lleida un 0,66%.

Pel que fa al conjunt de l’estat espanyol, la xifra augmenta en un 2,23%. Això són 60.404 aturats més que al desembre i situa la xifra total de persones apuntades a les oficines d’ocupació en 2.767.860, que alhora són 140.537 menys que fa un any. Segons el Ministeri de Treball, és el nivell més baix en els darrers 16 anys en un mes de gener. Recuero destaca que “cap comunitat autònoma registra bones xifres i en totes s’han destruït llocs de treball”.

“El principal senyal que ens envien aquestes dades és que continuem amb els mateixos mals: l’estructura econòmica i laboral del país. Continuem tenint un gener de pujades de l’atur per contractes temporals del comerç i l’hostaleria, on els joves coneixen l’ocupació únicament per períodes curts, amb les festes i les rebaixes. A la USOC instem al govern a posar-se a treballar de valent, pensant en una gran reforma dels sectors productius, que aposti per l’ocupació de qualitat”, demana Maria Recuero.

NOTA ATUR GENER USOC.PDF

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged , .