L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya puja un 3,2% el desembre


Llegeix la valoració de la USOC de les dades de l’IPC de desembre de 2023.

Catalunya tanca el 2023 amb la inflació per sobre de la mitjana espanyola. En comparació amb el 2022 anterior, l’Índex de Preus de Consum (IPC) català va tancar l’any repuntant fins al 3,2%, segons les dades publicades aquest divendres per l’Institut d’Estadística espanyol (INE).

Es tracta d’una variació interanual una dècima superior a la del mes de novembre (3,1%). Els preus dels aliments van continuar moderant-se, però encara es mantenen elevats durant el desembre i van ser un 6,9% més cars respecte del mateix mes de l’any anterior.

“La realitat és que els sous continuen perdent capacitat de compra enfront d’un IPC que continua creixent mes a mes. Dels gairebé 21 milions d’afiliats a tot l’estat espanyol, només 10,9 milions de treballadors es regeixen per convenis que contemplen una pujada salarial que, de mitjana, ha arribat fins al 3,46%. Tot i que aquest increment mitjà dels salaris gairebé ha compensat la pujada general de preus per a aquests treballadors, aquests arrosseguen dos anys de creixement de l’IPC significativament superiors al creixement dels seus salaris”, apunta Maria Recuero, secretaria general de la USOC.

Per províncies, la variació interanual de l’Índex de Preus de Consum al desembre es va situar en el 3,5% a Lleida, el 3,2% a Barcelona, el 3,2% en Girona i el 2,6% a Tarragona. Respecte a novembre, els preus van pujar un 0,2% a Barcelona i un 0,1% a Lleida, mentre que en Girona i Tarragona es van mantenir iguals.

Pel que fa al conjunt de l’estat espanyol, l’IPC interanual tanca novembre amb un increment del 3,1% i un índex subjacent del 3,8%. Mentrestant, els aliments continuen concentrant una de les pujades més gran: el 7,3%.

Recuero afirma que “les mesures com ara la supressió de l’IVA en aliments bàsics, recuperació gradual de les rebaixes a l’IVA i l’impost especial sobre l’electricitat podrien tenir un impacte en els preus si les empreses decideixen repercutir-ho en el preu final dels seus productes, i per tant des de la USOC defensem que caldria incrementar les mesures de competència i control en aquells sectors on hi hagi una excessiva concentració”.

Valoració IPC DESEMBRE 2023

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , .