Pujada de l’SMI. Valoració de la USOC


Valorem la pujada positivament, però perquè sigui realment efectiva ha d’anar acompanyada, entre altres aspectes, d’un augment de la creació d’ocupació.

Aquest divendres 12 de gener s’ha anunciat una Pujada de l’SMI d’un acceptable 5%, fins als 1.134 euros mensuals, però sense cap anunci de polítiques d’ocupació ni un acompanyament legislatiu sobre plusos, preus de contractes o jornada laboral.

Per la USOC, la creació d’ocupació és un procés fonamental per al desenvolupament econòmic i social d’una societat. Aquest fenomen impulsa la prosperitat en proporcionar oportunitats d’ingressos i millorar la qualitat de vida de les persones.

La pujada de l’SMI, després d’una pròrroga in extremis per a cobrir els primers dies de l’any, serà del 5%, fins als 1.134 euros mensuals, en 14 pagues. Això, per nosaltres, és “acceptable i pròxim als termes percentuals en els quals ens movíem, amb una proposta del 5,55%, atès un IPC en el qual els productes bàsics pujaven molt per sobre de l’índex general”, resumeix la secretaria general del sindicat, Maria Recuero.

No obstant això, “l’SMI no és només un import, ha d’incloure moltes més polítiques i molta més regulació al seu voltant. Esperem que, en la tramitació del decret corresponent, siguin incloses algunes d’aquestes consideracions”.

Prohibir l’absorció de plusos i revisar contractes a l’alça

En aquest sentit, Recuero es refereix a dos punts fonamentals: “d’una banda, ha de quedar expressament prohibida l’absorció de complements en el salari base perquè, al final, la suma sigui la mateixa i la pujada, en la pràctica no existeixi. No regular-ho ens ha deixat lligats de peus i mans en els tribunals a l’hora de denunciar aquestes pràctiques que considerem abusives. I, per un altre, que no s’han actualitzat els preus dels contractes”.

El preu dels contractes, “lluny de semblar una demanda empresarial no atesa, hauria d’haver estat igual d’important per a la part sindical del diàleg social. En molts sectors, on els contractes públics són pràcticament de mà d’obra amb sous precisament lligats a l’SMI, com a vigilància o neteja, una pujada del 5% en massa salarial implica pràcticament una pujada del 5% del preu del contracte. Tanmateix, això no s’ha actualitzat i, al final, es trenca per la part més feble, la del treballador, amb impagaments o acomiadaments en els últims mesos”.

Millorar l’SMI reduint la jornada laboral

Finalment, des de la USOC esperem que s’actuï tant sobre la jornada laboral com sobre l’increment de les jornades parcials. Rebaixar la jornada completa suposaria que el preu per hora pujaria i beneficiaria als salaris més baixos, igual que ho fa l’SMI. Han de ser mesures complementàries, ja que són precisament els treballs amb els sous més baixos els més habituals en jornades parcials. Una pujada de 54 euros mensuals pot suposar, en realitat, només 20 euros per a molts d’aquests beneficiats per la pujada de l’SMI.

Posted in Notícies, Valoració and tagged , , , .