Manifest 1r de Maig


Com cada 1r de maig, la USOC sortirà al carrer per defensar els drets dels treballadors i treballadores. Aquest any, apostem per la defensa d’una ocupació real que no amagui precarietat ni condicions abusives.

Ocupació, sense lletra petita.

Aquest 1 de maig, la USOC denuncia la baixa qualitat de l’ocupació i reclama polítiques que siguin realment eficaces per sortir d’aquesta espiral crònica que sembla no tenir fi.

Espanya és líder en atur i desocupació juvenil a la UE, encapçala les estadístiques de pobresa infantil i pateix una precarietat generalitzada que afecta especialment les dones, joves i majors de 55 anys. Hem passat anys de pèrdua de poder adquisitiu, de forta inflació i sense una pujada dels salaris corresponent, anys de descens de la durada mitjana de contractació, d’una ocupació disfressada d’indefinit i que no ho és, d’una parcialitat cada vegada més gran… I, ara, assistim a un increment de les desigualtats, a una pobresa i exclusió de massa gent. Molts treballadors i treballadores s’han quedat a l’estacada, com els aturats de llarga durada o els majors de 55 anys, sense cap esperança de sortir de la seva situació. En definitiva, un ròssec en la direcció contrària a la construcció d’un món millor per a tots.

Ocupació, amb lletra petita, que, en molts casos, amaga una disponibilitat absoluta, horaris tòxics o abusius i, en altres, redaccions fraudulentes, ambigües o enganyoses, vulneracions de drets bàsics, algoritmes i eines d’explotació… Tot val. Cal escriure l’OCUPACIÓ amb majúscules.

Les feines porqueria, en una situació de necessitat per a molts, es tradueixen en treballar pel que sigui, quan sigui i com sigui. Fins i tot, unes hores gratis, o cobrant-les per sota del conveni. O modificant la jornada, els torns o les funcions cinc minuts abans. Ocupació, amb lletra petita, que s’encarrega de tirar per terra la dignitat del treball i les persones que el realitzen.

Hi ha una ocupació amb lletra petita, per un contracte on el conveni d’aplicació està pixelat. On posa indefinit, amb un microscopi que es llegeix “per uns pocs dies”. On posa jornada i distribució, mirant bé, es llegeix que el temps és relatiu i que hi ha una flexibilitat total. On posa el teu nom, fixant-se detingudament, posa que això de la conciliació i la vida personal i familiar no és per a tu. Les vacances estan escrites amb tinta esborrable i, en l’apartat de salari, és probable que tinguis un “rasca de la sort”. Amb una mica més de deteniment, veuràs, al final, en l’espai en blanc, una pestanya que indica que no superaràs amb quasi total seguretat el període de prova.

Ocupació, amb lletra petita, per una ocupació de qualitat igual de petita, de petita jornada, de salari insuficient, de drets qüestionats, d’acomiadament fàcil i barat. Ocupació inestable que no dona per un projecte de vida normal, per accedir a un habitatge, encara que igualment sigui petita, en moltes ciutats.

Per tot això, avui la USOC diu que no: no a tanta gent a l’atur, no a referir-se a l’ocupació al que no és, que no dona per viure dignament; que juga amb la gent impunement, que és penosa i insegura en moltes ocasions, amb una sinistralitat que s’incrementa un any més: dos treballadors moren cada dia en accident laboral. Ocupació amb estadístiques amb lletra petita: no és seriós comptar com a empleat o empleada per treballar uns dies o unes hores esporàdicament… Això és subocupació.

I, juntament amb aquella negativa, avui la USOC renova el seu compromís de combatre tot això. Per a reivindicar, per a treballar en cada secció sindical i en cada seu contra tota aquesta lletra petita i la seva aplicació. Volem canvis amb lletres grans, en majúscules, que generin ocupació de valor, que apostin per l’abandonada indústria, que defensin una educació de qualitat, una formació que proporcioni qualificacions i competències professionals i serveis d’avantguarda i que desenvolupin infraestructures i avenços tecnològics per millorar la vida, no per a comprometre-la.

Que tots aquells fons europeus no passin sense pena ni glòria, sense deixar una millora real, duradora per a tota la població. Per exigir una nova legislació laboral valenta, una reforma fiscal en profunditat, una garantia de serveis públics de qualitat, una atenció a la dependència efectiva i humana, unes pensions blindades.

I sindicalisme. També sense lletra petita. Un SINDICALISME amb majúscules. Avui reivindiquem, com la tercera força sindical que som, l’alternativa sindical independent i plural que és la USOC. Avui portem la bandera de la nostra solidaritat, de la nostra forma de fer sindicalisme, de la nostra autonomia… encara que continuem patint una LOLS que ens deixa fora perquè sí, perquè està redactada per a reprimir la pluralitat i la democràcia sindical, que impedeix que, en molts centres de treball, es triï amb veritable llibertat, sense obstacles, sense lletra petita.

Avui, el sindicalisme de la USOC brilla especialment. Per tot el que creixem any rere any, pel que som i representem, pel que fem, per la nostra millora continua en els serveis jurídics i sindicals per la nostra afiliació, per tenir aquella CRS que és el cor de la nostra solidaritat interna. Perquè no deixarem a cap dels nostres enrere. Esborrem del mapa tota aquesta ocupació amb lletra petita. Anem, amb tots vosaltres, a escriure una OCUPACIÓ amb majúscules.

Visca l’1 de maig, endavant amb la Unió Sindical Obrera de Catalunya!

MANIFEST USOC 1 DE MAIG 2024. PDF

Posted in Manifest, Notícies and tagged , , .