Repunt dels preus al mes de març. La inflació interanual s’ha situat al 3,1% a Catalunya


Llegeix la valoració de la USOC de les dades de l’IPC de març de 2024.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) creix fins al 3,1% al març. Segons les dades de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), aquesta xifra suposa quatre dècimes més que al febrer (2,7%). A més, la taxa intermensual va pujar un 0,9%, segons les dades publicades aquest mateix divendres.

Segons Maria Recuero, secretària general de la USOC, “hem de tenir molt en compte que aquest repunt de l’IPC, després que al febrer els preus es moderessin, ve condicionat per l’encariment de la factura de l’electricitat, que torna a l’IVA del 21% perquè ja no té l’IVA reduït del 10%” i destaca que “a la USOC estem en contra de què sigui tractada com a producte de consum en lloc de com a subministrament bàsic, ja que pagar la factura de la llum no hauria de ser cap luxe”.

Els preus que més van pujar el març a Catalunya respecte al mateix mes d’un any abans van ser els restaurants i hotels (4,8%), les begudes alcohòliques i el tabac (4,1%), els aliments i les begudes no alcohòliques (3,9%), el lleure i la cultura (3,7%) i el transport (3,6%).

Per províncies, la variació interanual de l’IPC el març es va situar en el 3,4% a Tarragona, en el 3,1% a Barcelona i a Lleida i en el 2,8% en Girona. Respecte al mes de febrer, els preus van pujar un 1,6% a Tarragona, un 1,4% a Barcelona, un 1,1% a Lleida i un 1% en Girona.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’IPC va pujar un 0,8% respecte al mes anterior i va elevar quatre dècimes la seva taxa interanual, fins al 3,2%.  La taxa anual de la inflació subjacent va baixar dues dècimes, fins al 3,3%. La taxa interanual de Catalunya es va situar una dècima per sota de la mitjana espanyola, que per a dalt va estar liderada per Extremadura (3,6%), Canàries (3,5%), Galícia (3,5%) i Navarra (3,4%).

Segons Recuero, “l’anàlisi de les dades ha de servir a les institucions per desenvolupar eines que facin front al comportament inflacionari de la fixació de preus en sectors amb estructura monopolista com el de l’electricitat o la distribució d’aliments”.

Valoració IPC MARÇ 2024. PDF

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged , .