Sisifèmia. La síndrome de la càrrega constant


Coincidint amb el Dia Mundial de la Salut Mental d’ahir dia 10 d’octubre, us informem d’aquest fenomen que va en augment entre els treballadors i treballadores.

La sisifèmia és el cansament del treballador incansable. És un patiment amb esgotament físic i mental d’un treballador sotmès a la tasca ingent i diària d’intentar assolir un objectiu inassolible, que només podem aconseguir en el mateix dia amb una dedicació extrema o extenuant, fins al punt d’haver d’allargar la jornada laboral. En aquests casos, sovint l’empresa és conscient que t’està allargant la jornada extraoficialment, sense comptar les hores extres. Així que, l’endemà, la roca de la jornada laboral es torna a despertar sobre l’esquena del treballador pesant una mica més, fins al punt que quan no hi ha tornada enrere, fas crac.

Els orígens d’aquest fenomen surten d’un concepte que prové de la mitologia grega. Fa referència a la tasca inútil, repetitiva i esgotadora a la qual Sísif, un rei condemnat en l’inframon, estava condemnat a dur a terme per tota l’eternitat. El mite de Sísif ha estat interpretat de diferents maneres al llarg de la història, i s’ha convertit en una metàfora de la rutina diària i la monotonia de la vida.

Una de les manifestacions més comunes de la sisifèmia, com s’ha comentat a la introducció, es produeix a la vida laboral. Moltes persones es troben atrapades en treballs tediosos i repetitius, on fan tasques monòtones sense cap gratificació o sentit d’assoliment. Aquesta rutina constant pot generar un sentiment d’estancament i fer que la vida sembli una càrrega insuportable.

Encara que el mite de Sísif ens ensenya que estem condemnats a portar una càrrega inútilment, també ens mostra que podem trobar significat i propòsit malgrat les dificultats.

En lloc de centrar-se en el resultat final, és important trobar satisfacció en el procés i valorar els petits assoliments i aprenentatges en el camí. També és fonamental buscar la manera de trencar la rutina i buscar noves oportunitats que ens permetin créixer i trobar significat.

Aprenent a valorar l’esforç i trobant maneres de trencar la monotonia, podem descobrir que el camí cap a la nostra meta pot ser tan gratificant com arribar a ella.

Estancament i desmotivació en el treball
La sisifèmia pot estar relacionada amb:

– La falta de varietat en les tasques laborals.
– La falta de reconeixement o recompensa pel treball fet.
– La falta d’oportunitats de desenvolupament professional.

Aquests factors poden generar un sentiment d’estancament i desmotivació en els treballadors, la qual cosa al seu torn pot tenir un impacte negatiu en la seva salut i benestar.

Des de la USOC volem destacar que, per a prevenir la sisifèmia i promoure un entorn laboral saludable, és important implementar mesures de prevenció de riscos laborals. Algunes d’aquestes mesures poden consistir en:

– Disseny de tasques més variades i enriquidores, que permetin als treballadors utilitzar i desenvolupar les seves habilitats i capacitats.
– Promoció d’oportunitats de desenvolupament i creixement professional. Això pot incloure programes de formació i capacitació, oportunitats de promoció interna, i la creació de plans de carrera.
– Reconeixement i recompensa del treball fet. És rellevant valorar i reconèixer l’esforç i els assoliments dels treballadors, la qual cosa pot fomentar la seva motivació i compromís.
– Foment de la participació i la comunicació en l’entorn laboral: creació de canals de comunicació oberts i transparents, i promoció de la participació activa dels treballadors en la presa de decisions.
– Promoció d’un ambient de treball segur i saludable. Això implica complir amb les normes de seguretat i salut laboral, proporcionar equips i eines adequades, i assegurar que els treballadors rebin la formació necessària per a fer el seu treball de manera segura.

En resum, la prevenció de riscos laborals pot exercir un paper crucial en la prevenció de la sisifèmia i la promoció d’un entorn laboral saludable. En implementar mesures per a evitar la monotonia i l’estancament en el treball, i garantir un ambient de treball segur i saludable, es pot fomentar la motivació, el benestar i la satisfacció dels treballadors.

#JoSocUSOC

Posted in Notícies, Salut and tagged , , .