Estem en una carrera contrarellotge per fer front al canvi climàtic, una amenaça per a tots que, si no es frena, convertirà regions senceres en llocs inhabitables. Fenòmens meteorològics extrems amb efectes devastadors estan afectant persones, a feines i mitjans de subsistència.
Una de les accions impulsades per la Confederació Sindical internacional (CSI) per fer front a aquesta situació, és el Dia Mundial d’Acció Climàtica en els Centres de Treball, amb el que des del món sindical volem demostrar als Governs i a les empreses que els treballadors i treballadores exigim que es prenguin mesures amb relació al canvi climàtic.
Igual que l’any passat. Les organitzacions sindicals UGT,CCOO i USO, com a membres del CSI, ens sumem a aquesta convocatòria, que té com a objectiu sensibilitzar a les empreses, administracions públiques i a treballadores i treballadors de la necessitat d’avaluar l’impacta ambiental de l’activitat, adaptar els centres de treball a les conseqüències del canvi climàtic i reduir les emissions de gasos d’efecte hivernacle.
En aquest sentit, hem traslladat cartes als centres de treball en les que s’insta la necessitat d’establir reunions entre els representants de l’empresa i els de les persones treballadores, amb la finalitat d’intentar aconseguir compromisos concrets per abordar la transició ecològica justa que ens demanda el planeta.
Ens trobem en una confluència de crisis: la pandèmia mundial provocada per la COVID-19 i l’emergència climàtica. Però treballant junts podem fer-li un gir a la situació. Hem de protegir els llocs de treball, estabilitzar les economies i reduir les emissions en tots els sectors i empreses, mitjançant mesures de transició justa.
Els fronts d’aquestes crisis mundials és situen al treball i en les nostres feines i els treballadors i les treballadores exigim manifestar la nostra opinió sobre el nostre futur. Volem establir una conversació a escala mundial amb els empresaris i governs sobre com, junts, podem elaborar plans per portar l’acció climàtica als centres de treball.
És evident que ara més que mai necessitem una transició cap a un canvi de model productiu. Hem d’enfocar la recuperació en sentit adequat. Sense repetir les receptes d’austeritat i precarietat laboral aplicades a anteriors crisis, que van augmentar la desigualtat social i van empitjorar les condicions de vida del conjunt de la societat.
Com a conseqüència de les mesures de reactivació econòmica ens trobem davant un moment excepcional per articular polítiques que orientin el nostre model de desenvolupament cap a un més sostenible econòmic. Social i mediambientalment en la línia amb els compromisos climàtics adquirits a Espanya i els Objectius Desenvolupament Sostenible.
El moviment sindical segueix treballant per aconseguir que tots els treballs siguin decents i compatibles amb la sostenibilitat del planeta i també aconseguir un compromís mundial a favor de la transició justa que és l’única eina possible per garantir el futur i els mitjans de subsistència pels treballadors i les treballadores i les seves comunitats, en el camí cap a una economia amb baixes emissions de carbó i adaptada al canvi climàtic.
La celebració del Dia Mundial d’Acció Climàtica en els Centres de Treball, aquest 24 de juny, ha de servir per impulsar i situar en el debat la importància d’adaptar les empreses amb caràcter urgent cap a un altre model de producció més sostenible, que sigui garantia d’estabilitat i de futur per a les persones treballadores.