USOC per imperatiu legal desconvoca la vaga indefinida a CELSA


USOC va convocar vaga indefinida a partir de l’1 de juliol, en vista als camins tan negatius que la negociació del conveni col•lectiu de CELSA havia entrat a partir de propostes empresarials molt desreguladores en matèria de flexibilitat, que li donaven a l’empresa un poder per gestionar de forma unilateral la flexibilitat, a més l’empresa no feia cap proposta en matèria de plusos.
La convocatòria de vaga ha servit com a pressió per a la retirada de les propostes més negatives en matèria de flexibilitat que portava la direcció, i sent un sindicat minoritari a la mesa, hem forçat a la resta de sindicats a assumir que no es podia pactar unes mesures tan negatives com una bossa de 144 hores i l’ampliació de dies de treball.
En l’última reunió i un cop l’empresa va retirar les mesures negatives de flexibilitat, vam entrar a negociar els plusos. Si bé és veritat que s’han assumit propostes que USOC havia defensat, les quantitats ofertes distaven molt de les nostres pretensions. Es va proposar a l’empresa una millora de les quantitats econòmiques, però l’empresa no va acceptar les nostres propostes econòmiques.
Com a la direcció li va quedar clar que USOC no pactaria un conveni en aquestes condicions i que tampoc es desconvocaria la vaga, l’empresa va tramar amb la complicitat d’altres sindicats una maniobra que trencava amb la forma tradicional de negociació d’un conveni que és arribar a un preacord i sotmetre-ho a la consulta dels treballadors. Per això es va presentar per part de la direcció a la taula a les 6,30 h del dia 28 de juny, després de més 21 hores de negociació continuades una proposta articulada de conveni per a la signatura definitiva del conveni de CELSA 2017-2021 i la seva posterior registre en el Departament de Treball.
Davant aquesta maniobra vam abandonar la reunió com a protesta per la “cacicada” que es volia orquestrar i ens emplacem a la mediació sobre la vaga prevista en el dia 29 de juny a les 10 hores al Departament de Treball.
En aquesta reunió USOC ha seguit defensant una proposta de millora dels plusos i ens hem trobat que l’empresa ha manifestat que no venia a negociar i que el conveni ja estava signat.
Davant la negativa de l’empresa a seguir negociant i donar per tancat el conveni, la USOC ha manifestat que desconvocava la vaga per imperatiu legal.
Les raons d’aquesta decisió es basen en no situar els treballadors en una acció que ens podia situar fora de la llei i com a conseqüència actuacions sancionadores de l’empresa d’un resultat imprevisible. La USOC no som un sindicat aventurer que porti els treballadors a una situació d’indefensió i a carrerons sense sortida.
La vaga ha donat els seus fruits, ja que l’empresa ha retirat el paquet de la flexibilitat, i ha permès entrar encara que de forma insuficient en els plusos.
L’empresa ha maniobrat per impedir l’exercici del dret de vaga, per a això ha comptat amb la col•laboració necessària dels sindicats majoritaris, que saltant-se els seus propis compromisos de participació dels treballadors. Perquè la plantilla, pugui decidir sobre el seu conveni i incomplint l’art 62 del conveni d’empresa, que diu que per a la validesa dels acords importants es requerirà el vot favorable de la majoria de treballadors.
En aquesta negociació del conveni s’ha impedit una retallada general de drets, encara que conté alguns retrocessos especialment dolorosos com els complements per les baixes d’incapacitat temporal, que els treballadors veuran reduïts el salari de manera més substancial, quan pateixin alguna malaltia comuna en relació a les condicions del passat conveni.
Anem a estudiar, si aquest conveni té validesa en no haver-ho sotmès la majoria del comitè d’empresa a referèndum dels treballadors, abans de la signatura definitiva del conveni, que estableix un greu precedent de comportament antidemocràtic d’alguns sindicats que han signat d’esquena als treballadors i han col•laborat en impedir el dret de vaga.

Posted in Notes de Premsa, Notícies and tagged .