Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Febrer 2022


La bretxa de gènere a l’atur augmenta 2 punts a l’últim any

  • La reducció de la desocupació es concentra gairebé totalment en els homes, precisament al mes amb més contractació indefinida
  • Avui les dones suposen el 56,7% dels aturats, s’ha reduït l’atur a les dones un 25% i als homes un 30% en un any

La bretxa de gènere a l’atur s’ha aprofundit el darrer any en 2 punts. El mes de febrer passat, les dones suposaven un 56,7% del total de persones aturades. Aquesta bretxa ha anat engrandint al llarg dels dotze mesos, però és especialment cridaner en aquestes darreres dades: en total, l’atur s’ha reduït en 142 persones. Però ha baixat en un 30% en homes i, en canvi, a les dones un 25% respecte a fa un any. Precisament al mes en què el percentatge de contractació indefinida s’ha disparat en un 27,45%
“És simptomàtic que, just en un mes amb alta contractació indefinida, l’atur entre les dones baixi de manera imperceptible i, tanmateix, sí que registri un descens força significatiu entre els homes. No es tracta només que hi hagi més o menys dones aturades, sinó també com accedeixen a un lloc de treball. Continuen fent-ho amb contractes temporals i parcials, perpetuant i fins i tot engrandint les diferents bretxes laborals de gènere”, analitza Maria Recuero secretària general d’USOC.
A Catalunya, hi ha 371.660 persones a l’atur en acabar el febrer, dels quals 160.977 són homes i 210.683, dones. Ha baixat en només 142 persones, encara que s’ha incrementat els afiliats a la seguretat social en 21.247 persones.
Recuero considera positiu “el repunt dels contractes indefinits davant dels temporals esperem que sigui sostenible en el temps i no només un efecte de les conversions, que suposen la tercera part dels signats. A USOC sempre hem defensat que aquest ha de ser el contracte per defecte i és l’únic punt beneficiós de la reforma laboral. A costa de mantenir altres retallades i fins i tot afegir-ne d’altres. Però esperem que la contractació millori de manera estructural, no només durant la moratòria per adequar-se al nou sistema”.
Finalment, la secretària general de la USOC incideix que “les dades de l’atur són un bon indicador per conèixer la realitat laboral del país, però no pas l’únic. No podem parlar de feina sense citar la inflació descomunal, que ja supera el 7%, ni els més que possibles efectes de la invasió d’Ucraïna per part de Rússia. Som un país feble energèticament, tecnològicament i industrialment, i l’ocupació passa per un canvi necessari del model productiu, que aporti riquesa, treball estable i una menor dependència exterior”.

Posted in Notícies, Valoració atur and tagged .