Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Gener 2018


La USOC alerta que es fa evident la debilitat del mercat laboral.

L’atur torna a pujar al gener (63.747 persones, 1,87%) i a més ho ha fet a nivells majors que en el mateix mes dels dos últims anys, el que se suma a la desacceleració en la creació d’ocupació de mesos anteriors, a Catalunya puja en 4.848 persones l’1,16%.
Des de la USOC, vam alertar que les dades dels últims mesos són “preocupants, ja que no només comencem a veure xifres totals en negatiu, sinó que disminueix significativament també el nombre d’ocupats a temps complet i indefinits, augmentant els que ho fan a temps parcial amb contractes temporals; és a dir, un canvi d’escenari que planteja un futur mercat laboral més precaritzat cada dia”, arremet la secretària general de la USOC, Maria Recuero. S’incrementa també el nombre de contractes formalitzats respecte a exercicis anteriors, evidenciant que cada vegada hi ha més concatenació de contractes, fins i tot de durada i jornada ridícules.
“Sense estabilitat en l’ocupació i salaris dignes, no hi haurà veritable recuperació; assistirem crònicament a un vaivé de dades numèriques positives i negatives etern”, afirma Recuero. En aquesta línia, des de la USOC es recorda que el 2017 va tancar amb un increment del PIB del 3,1%, els salaris van pujar un 1,4%, les pensions un 0,25% i la inflació va quedar en el 2%, “una veritable esquizofrènia on una esbombada recuperació econòmica no arriba a la majoria de la ciutadania”, continua Maria Recuero
Des de la USOC, s’ha recordat a més que les 200 grans fortunes, propietàries de les majors empreses del país, han augmentat la seva riquesa en 10.000 milions, amb xifres rècord de productivitat, a costa de pagar uns salaris baixos, amb contractacions precàries bonificades, contractes temporals injustificats, etc. En aquest sentit, USOC ha valorat la tasca que s’ha desenvolupat en els darrers anys des de la Inspecció de Treball, que en els últims cinc anys va detectar més de 500.000 llocs de treball irregulars, al costat de la conversió en indefinits de gairebé 350.000 llocs de treball indegudament temporals. “Bona feina, però es pot i s’ha de fer molt més, s’ha de dotar la Inspecció de Treball de més mitjans humans per poder realitzar la seva tasca de manera àgil i efectiva”, defensa LA1 secretària general de la USOC.

La USOC alerta, així mateix, de la significativa baixada de cotitzants a la Seguretat Social, que a Catalunya és més gran que la pujada de la desocupació (32.538 afiliats menys respecte a desembre), així com la gran bretxa de gènere en la desocupació en la qual hi ha dos milions de dones enfront de menys d’un milió i mig d’homes, tot i que la taxa d’activitat entre les dones segueix sent menor que entre els homes.
Finalment, des de la USOC se segueixen veient amb especial preocupació les dades respecte a la cobertura per desocupació, “posen de manifest que 4 de cada 10 aturats no tenen prestacions, amb 1,2 milions de llars amb tots els seus membres a l’atur i el consegüent risc de pobresa extrema i exclusió social”, conclou Maria Recuero.

Posted in Notícies, Opinions, Valoració atur and tagged .