Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Gener 2020


Fi de cicle: Ni les rebaixes rebaixen l’atur

Si hi ha alguna cosa que ens han ensenyat les noves formes de crear ocupació és que les velles fórmules estan esgotades, i ja no es pot fiar el descens de l’atur ni al turisme ni a les rebaixes ni a tradicions similars. Així ho demostren les dades de gener, amb una pujada que sí que és tradicional, però la major registrada des de 2014. “Al desembre, el nombre d’aturats pràcticament no va millorar les xifres de l’any passat, i el gener passat el mateix que en un any tan sols ha baixat 4.694 persones. Hem tocat fons en la millora d’un mercat laboral sense rebre estímuls, la seva falta de direcció durant el desgovern ho ha extenuat i més de 393.683 d’aturats de Catalunya es converteixen en aturats en unes xifres estructurals en acabar el cicle de la recuperació a mig fer. L’estiu va dir que ja no viu de turisme; desembre i gener, que no viuen només de Nadal i rebaixes; però se segueix sense apostar pels sectors que creen ocupació estable”, analitza Maria Recuero secretària general d’USOC.

A Catalunya, s’han vist engrossir les seves llistes de l’atur, que ha augmentat en tots els sectors, excepte en Indústria i el col·lectiu sense ocupació anterior. Relativament, “les pujades més preocupants es donen en Serveis, que ja supera àmpliament l’atur de gener.

En el seu conjunt, estem a l’espera del pla urgent per reindustrialitzar el país que ja hauria d’estar en marxa. Les dades diuen clarament que no pot esperar més: estancada la indústria, no s’impulsa la tecnologia i els Serveis ja té el mateix atur que l’any passat, què més símptomes han de donar-se per actuar?”, apunta Recuero.

És imprescindible escometre amb urgència la contrareforma de la legislació laboral per restituir drets i abordar els problemes de fons del nostre mercat laboral.

La contractació també s’ha reduït, “i la que es produeix, un 5% menys que l’any passat, segueix afeblida per la parcialitat i temporalitat, o de tots dos mals; 3 de cada 10 contractes que es van signar eren temporals i amb jornada parcial. A això se li pot dir contractar, però no crear ocupació. I així veiem com la Seguretat Social ha baixat a Catalunya en cotitzants en 39.727 molt més que l’atur, i que vol dir que realment els llocs de treball que es destrueixen són més”, apunta la secretària general de la USOC Maria Recuero.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged , .