Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Juny 2018


La temporalitat i la parcialitat llastren la recuperació global dels cotitzants a la Seguretat Social.

• Només un de cada dotze contractes és indefinit i d’ells, quatre són parcials
• L’atur femení baixa la meitat que el masculí, augmentant la bretxa de gènere

A Catalunya l’atur s’ha reduït en 15.376 persones i queda en un atur registrat al SOC a 370.292 persones. La reducció s’ha centrat en el sector serveis que concentra el 76% de la reducció total. Els contractes temporals segueixen sent el 87% dels contractes que se signen, “si bé no ha canviat l’estructura de les afiliacions: altes i baixes constants els dilluns i els divendres, que evidencien que les contractacions segueixen sent per una setmana o per un cap de setmana”, adverteix Maria Recuero secretària general d’USOC.
Pel que fa a l’atur registrat, es nota la desacceleració de l’economia no només en el còmput total de descens, sinó en el relatiu, ja que baixa un 3,99% mirant a maig i un 5,42% en termes interanuals, la menor caiguda de juny des del 2011.
“El nostre país, que porta dècades depenent del turisme de sol, es va veure afavorit en anys anteriors per factors externs d’inestabilitat política dels països de l’entorn. Cal emprendre una reforma dels sectors productius com més aviat millor, perquè l’onada massiva de viatgers del nord d’Europa tendeix ja a decréixer i, amb ella, l’ocupació estacional de serveis”, considera la secretària general d’USOC.
Amb la temporalitat, la bretxa de gènere segueix sent l’altre gran mal del mercat de treball espanyol: “la recuperació no arriba per igual a homes i dones. L’atur masculí baixa el doble que el femení i la diferència, lluny de corregir-se, augmenta”, acusa Maria Recuero. L’atur femení representa el 57,5% del total i el masculí és del 42,5%.
Des de la USOC, considerem que “no podem seguir parlant de problemes estructurals que llasten l’ocupació, el desenvolupament professional de les persones i el futur de les pensions. Som conscients que hi ha un govern començant el seu camí, però entenem que els seus principals reptes han de passar per posar fi a la temporalitat, derogant urgentment la Reforma Laboral, i apostant per polítiques efectives d’ocupabilitat femenina”, demana la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .