Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Juny 2022


L’atur baixa, enfilat per l’augment de les contractacions a jornada parcial i de fixos discontinus

  • Els contractes indefinits suposen el 46% del total, però 6 de cada 10 no tenen jornada completa
  • Els fixos discontinus són els nous temporals, amb una pujada de gairebé el 100%

L’atur continua baixant al juny, en dades que globalment semblen positives, però que es donen en un país on “treballar no és garantia de viure dignament”, resumeix Maria Recuero secretària general d’USOC.

Les xifres d’aturats a Catalunya es redueixen a 9.946 persones i creix l’afiliació mitjana a la Seguretat Social a 37.618. Baixades habituals a l’entrada de l’estiu, amb la temporada alta de turisme. “Però la baixada és desigual. El col·lectiu que més es beneficia del descens és el dels homes adults. Entre les dones, l’atur baixa molt més lentament, gairebé l’1% i suposa el 57,7% de l’atur. I, entre els menors de 25 anys, puja. Dones i joves assumeixen novament la pitjor recuperació de la crisi”, analitza la secretària general d’USOC.

Incideix, a més, que aquestes xifres, tant la baixada de la desocupació com l’augment d’afiliació a la Seguretat Social, suposen la meitat del que van millorar al maig, i això que estem a les portes de l’estiu. “La creació de llocs de treball està desaccelerant en un context d’incertesa i quan ni tan sols un lloc de treball suposa afrontar les despeses bàsiques”, reitera.

Però és el tipus de contractació el que assenyala que l’atur, fins i tot baixant, ho continua fent amb els mateixos paràmetres de temporalitat. El percentatge d’indefinits suposa el 46% dels contractes. Tot i això, després de l’etiqueta d’indefinit hi caben les mateixes formes de precarietat.

Així, el 60% “són a jornada parcial o fixos discontinus, davant d’un 39,92% de contractes indefinits a temps complet. Encara que aquests han crescut respecte del juny del 2021, la pujada és molt més gran entre els contractes a temps parcial i, especialment, els fixos discontinus, que han crescut gairebé un 1.000 %. Els fixos discontinus són els nous temporals de constants baixes i altes, pervertint per complet la figura”, denuncia Recuero.

A jornada parcial o discontinu, “però ni tan sols amb jornada completa: el problema moltes vegades ja no és tenir o no feina. Ara mateix, la inflació es menja els salaris, molt més si no treballes una jornada completa durant tot el mes. Apostar per sectors productius que generin ocupació estable i de qualitat és més important que mai: per consolidar llocs de treball i per generar riquesa i salaris d’acord amb el preu de la vida”, es reafirma Maria Recuero.

Posted in Notícies, Valoració, Valoració atur and tagged .