Foto de cua davant la oficina de treball

Valoració Atur Maig 2019


USOC demana mesures contra l’atur estructural i de llarga durada

L’atur ha registrat a Catalunya aquest mes de maig el seu major descens respecte al mes passat, 10.507 persones, i ho ha fet equitativament, en tots els sectors, inclòs el col·lectiu sense ocupació anterior, que enquadra als aturats de llarga i molt llarga durada. “Òbviament, ens alegrem d’aquest descens, no pot ser d’una altra manera. No obstant això, no podem perdre de vista que aquesta baixada de la qual ens alegrem és amb un atur de més de 370.000 persones i percentatges de l’11,6%, que analistes internacionals marquen com l’atur estructural al país duplica la desocupació europea. Les mesures han d’anar encaminades a dinamitzar l’economia amb un canvi de model productiu, perquè ser un país de serveis ja no dóna per a més”, assevera Maria Recuero secretària general d’USOC.
Maig és tradicionalment un mes de molta contractació, amb més 34.844 formalitzats, “però amb la plaga endèmica de la temporalitat, que en general va aparellada al turisme. Alguns dies de contracte no salven un mes ni de bon tros una ocupació. Si anem a l’estadística d’indefinits, ha estat del 13% del total de contractacions, amb un descens percentual i net sobre abril i sobre maig de 2018; amb gairebé tants contractes a temps parcial com a jornada completa, i amb un descens de l’atur del doble entre homes que entre dones. Són les tendències que cal revertir, ja que això indicarà un canvi real en el mercat laboral del nostre país”, assenyala Recuero.
Aquesta baixada esporàdica de l’atur es pot comprovar, a més, creuant les dades amb les afiliacions a la Seguretat Social: “l’atur ha baixat més que en mesos passats, però les cotitzacions mitjanes han pujat menys, fruit de contractes més curts i afiliacions per dies, que s’han donat, sobretot, en serveis que és un 79% de la contractació”, analitza la secretària general d’USOC. Per tot això, “insistim en la necessitat de no parlar de baixar o pujar l’atur, ja hem tocat fons d’aturats si només ho fiem a la inèrcia del mercat: o es canvia la política fiscal de les contractacions i s’impulsa un nou teixit productiu de qualitat, amb valor afegit de l’R+D+ I, o sempre estarem parlant de millores sobre engrunes, amb un futur construït sobre fonaments d’inestabilitat i precarietat”, conclou Maria Recuero.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged .