Baixa tímidament l’atur i augmenta la contractació indefinida: arriba el torn dels salaris
• A les últimes setmanes d’adaptació a la reforma laboral, la contractació indefinida va suposar el 37% del total, amb un 11,5% de conversions de contractes a Catalunya.
• Els sectors reforçats i la necessària reindustrialització han de permetre millores en uns salaris colpejats per la inflació
L’atur al mes de març ha baixat molt lleument, 0,05%, encara que els afiliats a la Seguretat Social han pujat a 922 persones.
“És aviat per parlar dels efectes que pugui portar la crisi energètica i de subministraments a l’economia i, per tant, a l’ocupació. De moment, les aturades se n’han anat salvant amb ERTE, però s’han de posar en marxa canvis urgents que potenciïn la nostra autonomia elèctrica i de combustibles”, demana Maria Recuero secretària general d’USOC.
Quant a la contractació indefinida, ha pujat notablement en els darrers dies per adaptar els contractes que no havien de ser temporals i ha suposat el 37% del total dels signats al març. Hi continuen pesant les conversions, que en representen l’11,5%.
“D’aquí a uns mesos, haurem de veure els efectes reals d’aquestes contractacions, amb les dades d’acomiadaments improcedents, per saber si aquests contractes són realment indefinits i creen llocs de treball, o se signen així únicament per salvar la llei i només suposen un canvi de nom per a la mateixa precarietat i rotació”, adverteix Recuero.
El que sí que té clar la màxima dirigent d’USOC és que “ara és el torn dels salaris. Amb la prudència que requereixen els sectors especialment colpejats, però amb molts altres, que han sortit reforçats de la crisi o que tenen una via oberta en la reindustrialització, estirant una pujada d’acord amb la inflació. Els treballadors no poden tornar a pagar la factura de cap nova crisi”.