La forta dependència dels serveis llasten la desocupació d’octubre
• La contractació en educació i en les administracions tira de l’ocupació
• La dada positiva la posa la pujada de l’afiliació a la Seguretat Social i la conversió de temporals en indefinits, fruit de la lluita contra el frau en la contractació
L’atur puja a Catalunya en 10.853 persones, un octubre més per la forta dependència que al nostre país segueix tenint del sector Serveis que representa 87,9% de l’increment de l’atur, que augmenta en tots els sectors excepte la construcció, fet que suposa “un toc d’alerta” sobre el nostre model productiu exclusivament centrat en el sector serveis i que la manca d’un impuls en els sectors industrials, fa que la recuperació de l’ocupació no es produeixi d’una manera significativa, des de principi d’any només s’ha reduït en 23.873 persones, això té com a conseqüència que el creixement de l’economia no comporta un creixement significatiu de l’ocupació “analitza Maria Recuero secretària general d’USOC.
Cal recordar, a més, “que bona part dels que troben un lloc de treball a l’octubre no ho fan perquè es creï ocupació, sinó per la inèrcia del mes, amb contractacions en educació i en l’administració de milers de docents i funcionaris temporals o interins a l’espera que s’estabilitzi la seva situació”, continua Recuero.
Tot i això, “sí que sembla haver-hi una espurna de positivisme en la contractació indefinida, tot i que amb matisos. Ja era hora que els contractes de durada indeterminada sobrepassessin la xifra del 15% del total de contractes mensuals. Si mirem a la conversió de contractes temporals a indefinits, podem comprovar que, tal com portem anys demanant, està aflorant el frau en la contractació que el pla especial amb Inspecció de Treball està tractant de destapar a poc a poc, com també es veu a la afiliació a la Seguretat Social, que va créixer en octubre en 10.733 persones. La creu de la contractació indefinida és el tipus de jornada, ja que més de la meitat són a temps parcial”, matisa la secretària general d’USOC.
Amb el final de l’estiu, els joves tornen a ser els més perjudicats per la desocupació, “pujant tres vegades més el dels menors de 25 anys que el dels adults. Esperem que el pla que s’està coent per potenciar l’ocupació juvenil tingui efectes reals, ja que els instruments actuals, com la Garantia Juvenil o els contractes formatius no han funcionat, com es pot veure aquest mateix mes, on només suposen un 0, 7% del total de contractes”, remarca Maria Recuero.