Valoració Atur Setembre 2022


Augmenten els contractes indefinits, però aquests no crean ocupació.

  • L’atur enllaça la seva tercera pujada mensual consecutiva, que és superior a la de l’últim setembre previ a la pandèmia.
  • Els contractes indefinits augmenten considerablement al mateix temps que es destrueix ocupació, la qual cosa indica que el contracte indefinit no es desenvolupa com a tal.

A Catalunya el mes de setembre registra una nova pujada, en aquest cas, del 0.96%. Tot i la pujada, és una xifra inferior a la del setembre de l’any passat. Al conjunt d’ Espanya, l’atur enllaça la seva tercera pujada mensual consecutiva i puja més del que pujava en aquest mes abans de la pandèmia. Cal destacar que el conjunt del sector agrari ha descendit, així com la construcció, però la fi de la temporada estiuenca castiga el turisme i també als aturats de llarga durada.

“Més de 5.000 persones noves fan créixer el col·lectiu ‘sense ocupació anterior’. Un apartat de l’estadística de la desocupació on es recullen als joves que s’inscriuen a l’atur per primera vegada; però sobretot, als qui, després d’un any d’atur, perden la seva adscripció al sector al qual pertanyien després del seu últim contracte. És un indicador mensual del que creix la desocupació de llarga durada, que és especialment preocupant de cara a una tardor/hivern especialment incerts”, adverteix Maria Recuero, secretària general de la USOC.

Al mateix temps que creix l’atur, puja el nombre de contractes respecte a agost en un percentatge alt, tant els indefinits i conversions, com els temporals. “Això ens posa en atenció que la foto estadística de la desocupació amaga la nova precarietat del contracte indefinit. Si realment estiguéssim davant una pujada de gairebé 300.000 contractes indefinits, l’ocupació estaria creixent i les xifres de l’atur, baixant.

No obstant això, mentre no es millori a la reforma laboral la protecció de l’acomiadament, els contractes indefinits continuaran tenint només el nom”, incideix Recuero.

NOTA ATUR SETEMBRE 2022

Posted in Valoració atur and tagged , .