Valoració de la USOC sobre la reducció de la jornada laboral


Tot i que demanem prudència inicial sobre el tema, apostem fermament per un futur (i també present) on els treballadors i treballadores, encara que treballin menys hores, poden ser igual o, fins i tot, més productius i eficients.

En les darreres hores, fruit de l’acord entre PSOE i Sumar, s’ha posat sobre la taula la idea de la reducció de la jornada laboral, i evidentment, com a sindicat, no podem quedar-ne al marge. Fa més de 40 anys que tenim la mateixa jornada laboral i la seva reducció progressiva sempre ha estat un reclam per a la USOC, per tant, des del nostre sindicat podem afirmar que ja era hora.

Creiem que la proposta, a simple vista, és positiva, tot i que demanem prudència, ja que només és un acord en un simple paper, que ha de passar pel Congrés dels Diputats per tirar endavant, i en conseqüència, a la USOC demanem calma per a estudiar la seva aplicació. Per exemple, a Catalunya més del 95 % de les PIMES són microempreses (de 0 a 9 treballadors) i, per tant, la seva aplicació no serà la mateixa: des de la USOC creiem que encara que l’aplicació fos immediata per les empreses amb més de 50 treballadors, les PIMES haurien de rebre ajudes fiscals (o d’altres tipus) per poder implantar aquesta mesura amb garanties, ja que si no es podria crear una desigualtat entre uns treballadors i els altres.

Si s’analitza la mitjana de les jornades laborals, aquesta mesura podria afectar a un 40% de treballadors i treballadores que tenen una jornada superior a les 37,5h, especialment en sectors i llocs de treball de baixa remuneració. En molts convenis col·lectius ja s’ha anat rebaixant la jornada durant els últims anys, gràcies a la força de la negociació col·lectiva que s’ha imposat a molts sectors. A més a més, s’haurà de tenir en compte els possibles fraus i abusos amb la flexibilitat en la jornada laboral, a part de tenir en compte sempre el topall de les jornades anuals.

Defensem que una jornada laboral més curta ajudaria a millorar la conciliació entre la feina i la vida personal, mantenint un equilibri entre les responsabilitats laborals i la vida personal i familiar, contribuint així a la millora de la qualitat de vida i la reducció de l’estrès.

Finalment, volem fer la següent reflexió: els temps van canviant i tots i totes ens hem de modernitzar, per això a la USOC creiem que l’argument “de tota la vida” de “més hores físiques, més es rendeix” ja ha passat a la història. A la USOC apostem fermament per un futur (i també present) on els treballadors i treballadores, encara que treballin menys hores, poden ser igual o, fins i tot, més productius i eficients.

#JoSocUSOC

Valoració de la USOC sobre la proposta de reducció de jornada laboral.PDF

Posted in Notícies, Valoració and tagged , .