El canvi climàtic i la lluita sindical cap a una transició verda i justa


Des de la USOC instem a les institucions com el Govern de la Generalitat, el Gobierno d’Espanya o els Ajuntaments Locals a treballar per a la implementació de polítiques governamentals més sòlides en relació amb el canvi climàtic.

El canvi climàtic i el sindicalisme són dos temes que, a primera vista, poden semblar no estar estretament relacionats. No obstant això, en una anàlisi més profunda, és evident que aquests dos assumptes estan entrellaçats de diverses maneres.

En primer lloc, el canvi climàtic és una crisi global que afecta a tots els habitants del planeta, però les seves conseqüències no es distribueixen de manera equitativa. Les persones en situacions socioeconòmiques desfavorables solen ser les més vulnerables als impactes del canvi climàtic. Això significa que els sindicats com ara la USOC, que tenen com a objectiu principal la protecció dels drets i condicions de treball dels treballadors, exerceixen un paper essencial en la lluita contra el canvi climàtic.

En aquest sentit, els sindicats podem pressionar per polítiques laborals i mediambientals més justes. Això inclou la promoció d’ocupacions verdes, que són ocupacions que contribueixen a la sostenibilitat ambiental, com l’energia renovable, l’eficiència energètica i l’agricultura sostenible. A més, la USOC té com a pilar bàsic el fet de pressionar i lluitar per salaris justos i condicions laborals segures en aquestes indústries, assegurant que els treballadors es beneficiïn de la transició cap a una economia més verda.

D’altra banda, els sindicats som actors clau en la promoció de pràctiques empresarials sostenibles. El nostre paper de pressió a les empreses perquè redueixin la seva petjada de carboni, adoptin polítiques de responsabilitat ambiental i siguin transparents en les seves operacions. En fer-ho, contribuïm a la mitigació dels efectes del canvi climàtic i al benestar dels seus membres.

Així mateix, des de la USOC instem a les institucions com el Govern de la Generalitat, el Gobierno d’Espanya o els Ajuntaments Locals a treballar per a la implementació de polítiques governamentals més sòlides en relació amb el canvi climàtic. Volem influir en la formulació de polítiques en l’ambit local, nacional i internacional, i pressionar als governs competents perquè prenguin mesures més enèrgiques per a combatre el canvi climàtic. També defensem la inversió en infraestructura sostenible i programes d’adaptació per a protegir les comunitats vulnerables.

En resum, el sindicalisme i el canvi climàtic estan interconnectats en la cerca d’un món més equitatiu i sostenible. Els sindicats podem exercir un paper important en la promoció de pràctiques laborals justes i en la lluita contra el canvi climàtic, assegurant que la transició cap a una economia més verda beneficiï a tots els treballadors i comunitats, especialment als més vulnerables.

EL CANVI CLIMÀTIC I LA LLUITA SINDICAL CAP A UNA TRANSICIÓ VERDA I JUSTA

Posted in Notícies and tagged .