11081001FF GENT FENT CUA PER FER LA REVISIî D'AJUT PIRMI AL SOC DEL CARRER SEPULVEDA DE BARCELONA. FOTO FERRAN FORNƒ

Valoració de l’atur al Desembre de 2016


La campaya de Nadal salva les dades de l’atur de desembre

La dada de l’atur del mes de desembre a Catalunya malgrat la positiva impressió inicial pel que fa a reducció de la desocupació es refereix, ja que ha baixat en 9.334 persones al mes i 62.023 persones durant l’any. Malgrat aquests supòsits bones dades, des de USOC vam alertar un cop més, que aquesta recuperació és deguda, a l’estacionalitat, la contractació precària i els contractes temporals que es duen a terme a la segona fase de la campanya de Nadal.

El fet que la desocupació disminueixi, sobretot en el sector serveis, amb 5.501 persones és el millor reflex que la majoria dels contractes són propis de la campanya de Nadal, campanya que també veu augmentades les seves contractacions en l’agricultura, amb 479 noves contractacions i en la indústria amb una reducció 513 persones. Per contra, veiem com l’atur augmenta en 239 persones en la construcció.

“Les dades extretes de desembre en què augmenten les contractacions en serveis, de dones i de menors de 25 anys és un clar símptoma de que estem davant una ocupació fruit l’estacionalitat i de les campanyes, amb una baixíssima qualitat. La constant disminució de la protecció i la cobertura per desocupació, sumat a l’augment de treballadors pobres, són indicadors altament preocupants que no es tenen en compte per no entelar la tan esbombada recuperació “apunta Maria Recuero secretària general d’USOC.

Cal analitzar detingudament la baixada del 9.54% de l’atur el 2016 en el conjunt del país. Si bé és cert que és la més acusada en el que portem de dècada, caldria estudiar el tipus de contractacions i la qualitat de l’ocupació que s’està generant i si va acompanyat d’unes cotitzacions a la Seguretat Social que permetin la sostenibilitat de l’estat de benestar.

Del total de contractes signats al desembre, un 88% dels mateixos, són contractes temporals i dels indefinits, tan sols un 58% són a temps complet “amb aquestes dades sobre la taula, encara queda molt camí per recórrer perquè puguem parlar d’una autèntica caiguda de les dades d’atur, el que realment es tradueix de la tendència de creació d’ocupació en 2016 és que la precarietat ja és estructural “assenyala Maria Recuero.

Aquesta situació de contractació, ens porta a un continu miratge de suposada millora en les xifres d’atur, ja que, si es compara amb les dades de 2015, és cert que hi ha hagut més contractes però, per desgràcia, se segueix apostant per una ocupació temporal per salvar els números i fer creure que disminueix la desocupació.

Posted in Opinions, Valoració atur and tagged , , .