Valoració de l’IPC Abril del 2024


L’IPC confirma la pujada de preus que s’avançava fa tres setmanes, pujant dues dècimes respecte al mes anterior a Catalunya.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) creix un 3,3% a l’abril respecte a un any abans, dues dècimes més que al març (3,1%), i la taxa intermensual va pujar un 0,6%, segons les dades publicades aquest mateix dimarts.

Segons Maria Recuero, secretària general de la USOC, destaca que “l’increment s’atribueix sobretot als preus del vestit i el calçat, que augmenta un 5%, conseqüència de la nova temporada primavera-estiu, tot i que no cal deixar al marge l’alimentació, destacant les fruites, llegums i hortalisses, carns i peix i marisc, ni els serveis d’allotjament”.

Recuero afirma que “els treballadors i treballadores continuen augmentant la llista de dificultats a final de mes”.

Per províncies, la variació interanual de l’IPC a l’abril es va situar en el 3,4% a Lleida, en el 3,3% a Barcelona, en el 3,2% a Tarragona i en el 3,1% a Girona. Respecte a març, els preus van pujar un 0,7% a Lleida, Tarragona i Girona, i en un 0,6% a Barcelona.

Pel que fa al conjunt d’Espanya, l’IPC també es va situar en el 3,3%, una dècima més que la dada registrada al març, i la inflació subjacent en el 2,9%, quatre dècimes menys. Per tant, la taxa interanual de Catalunya es va situar en la mitjana d’Espanya, que per dalt va estar liderada per Galícia (3,7%) i les Illes Balears (3,6%), sent els menors creixements per Melilla (2,5%) i Navarra (2,9%).

Segons Recuero, “aquesta desigualtat social que va creixent mes a mes, amb sous pobres, pujades salarials limitades i preus disparats, no pararà. S’ha d’acabar demanar esforços extra als treballadors, que mereixen un respir que només arribarà si s’aborda responsablement un debat sobre la realitat dels salaris”.

Finalment, la secretària general de la USOC conclou que “el futur passa per una actualització d’acord amb el cost real de la vida, és a dir, per la inclusió de clàusules de revisió salarial lligades a l’IPC”.

Valoració IPC ABRIL 2024

Posted in Valoració IPC and tagged , .