17 de maig. Dia internacional contra la LGTBIFÒBIA


El 17 de maig se celebra el Dia Internacional contra l’homofòbia, la transfòbia i la bifòbia, coincidint amb la decisió presa per l’Organització Mundial de la salut el 1990 d’eliminar l’homosexualitat del llistat de trastorns mentals.

Aquesta jornada busca conscienciar sobre la discriminació i abusos que encara sofreixen en la nostra societat persones homosexuals, transsexuals i bisexuals. Es busca visibilitzar que, malgrat els avanços i la major acceptació social, encara es registren casos de violència i assetjament per l’orientació sexual i/o identitat de gènere.

Per què se celebra el 17 de maig el Dia Internacional contra la LGTBIfòbia?

El 17 de maig de 1990, l’Organització Mundial de la Salut va deixar de considerar l’homosexualitat com una malaltia mental. Des de l’any 2005 va començar a celebrar-se en diferents països el Dia contra la LGTBIfòbia amb manifestacions que reivindiquen la igualtat de drets per a persones homosexuals, transsexuals i bisexuals.

Quin és l’objectiu de la commemoració?

El Dia Internacional contra l’Homofòbia, Transfòbia i Bifòbia reivindica la igualtat de drets i respecte al col·lectiu LGTBIQ+. A més, es busca sensibilitzar a la societat, propiciar reflexió i denunciar les discriminacions i agressions verbals, físiques, intel·lectuals o morals de persones per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere. D’altra banda, es recorda que en alguns països l’homosexualitat continua estant penada amb presó, i fins i tot amb la mort; i que els delictes d’odi i discriminació per la sexualitat continuen tenint molta presència en tota Europa.

Què reivindiquem des de la USOC?

Per nosaltres resulta necessari que els poders públics implementin polítiques que promoguin la igualtat real i efectiva de les persones LGTBI i la lluita contra tota forma de discriminació, així com que es creï una xarxa de conscienciació i reflexió de la societat amb la finalitat que es deixi de costat l’odi i els perjudicis, respectant els drets humans de les persones LGTBI.

Així doncs, des de la USOC entenem que és necessari celebrar aquest dia amb la finalitat de conscienciar la ciutadania i posar en valor la diversitat sexual, de gènere i familiar, així com denunciar les agressions físiques, psicològiques, intel·lectuals i morals de les persones per la seva orientació sexual, identitat o expressió de gènere, per a poder avançar a una societat lliure d’odi i on es respectin els drets de les persones LGTBIQ+.

Posted in Notícies, Suport and tagged , .