Valoració de l’IPC Desembre del 2022


L’IPC se situa al 5,2% a Catalunya, i tot i la moderació, segueix reclamant una pujada salarial.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya va pujar un 5,2% al desembre respecte a un any abans, i es redueix en 1,2 punts menys del registrat al novembre, reduint-se la taxa intermensual en un 0,1%, segons dades fetes públiques aquest divendres per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).

En el conjunt d’Espanya, l’IPC interanual se situa en el 5,7%, 1,1 punts per sota del mes anterior, la seva xifra més baixa des de novembre de 2021; la taxa de variació mensual va ser del 0,2%, i la inflació subjacent augmenta respecte novembre. La taxa interanual de Catalunya (5,2%) se situa per sota de la mitjana a Espanya, que està liderada per Castella-la Manxa (6,8%), Melilla (6,6%), i Castella i Lleó (6,5%).

Els preus que més van pujar a Catalunya al desembre respecte al mateix mes de l’any passat van ser els d’Aliments i begudes no alcohòliques (13,4%). “Esperem que estigui havent-hi un seguiment de la mesura de deixar exempts d’IVA aliments bàsics i que la baixada de preus no es dilueixi en la cadena d’intermediaris. En tot cas, no podem valorar el seu efecte fins a l’índex de gener, però la contenció dels preus de l’alimentació necessita mesures més contundents”, demana Maria Recuero, secretaria general de la USOC.

“En un context en el qual no tot puja igual, la pujada salarial mitjana a Espanya se situa en el 2,8%, molt lluny d’assumir la despesa més habitual, la de l’alimentació, i això sense comptar que el SMI ha començat l’any congelat, per tant hem de conlcoure que la pujada salarial ha de ser forta i prioritària”. Recuero destaca que “cal complir, en aquest context d’inflació, amb una pujada salarial que s’ha tornat més necessària que mai en aquest moment. Si el Diàleg Social demostra una vegada la seva ineficàcia, que legisli el Govern ja”.

Valoració IPC Desembre 2022

Posted in Valoració IPC and tagged , .