Valoració de l’IPC Maig del 2023


Els preus continuen a l’alça, però l’IPC es modera al maig i se situa a nivells de fa un parell d’anys.

Es manté la frenada de l’IPC a Catalunya, que s’ha situat en el 3,2% a Catalunya, el mateix percentatge que a Espanya, segons les dades que ha publicat aquest dimarts l’Institut Nacional d’Estadística (INE). Això són 7 dècimes menys que a l’abril, pel que fa a Catalunya; i nou menys que el mes passat, al conjunt de l’Estat. La variació mensual és del 0%.

Pel que fa a la inflació subjacent, la que no inclou ni elements no elaborats ni energia, ha baixat 5 dècimes, fins a situar-se en el 6,1% al maig.

El motiu de la frenada en l’escalada dels preus és la moderació del preu dels carburants, així com dels aliments i les begudes no alcohòliques –tot i que continuen amb una taxa de dues xifres, un 12%. El preu dels aliments, que en els últims mesos ha tocat sostre i ha registrat les pujades interanuals més altes de la sèrie històrica, ha caigut per segon mes consecutiu i ha registrat un descens set dècimes respecte de l’abril a Catalunya, fins a l’11,5%.

Si s’analitza al detall el cistell de consum en comparació a fa un any, ha continuat disparat el preu del sucre (+51,8%) i la llet (+23,9%). “Amb els mateixos diners, fa dos anys podies anar a comprar cinc vegades i ara només quatre. Mentre no s’aconsegueixi corregir aquesta dada, els catalans continaurem preocupats”, alerta Maria Recuero, secretària general de la USOC.

En comparació amb l’any passat, ha destacat també la caiguda del preu dels carburants, que a Catalunya s’han situat un 11,9% més barats (-11,5% a l’Estat). Es tracta d’una caiguda de més de sis punts respecte del mes anterior. La variació mensual del preu dels carburants ha registrat un descens del 3,6% a Catalunya.

Si agafem com a referència 2021, abans de la invasió d’Ucraïna, “els aliments han estat, amb diferència, els productes que més s’han encarit. Si hi ha un indicador que ens alerti sobre un major risc de pobresa, és aquest. És insostenible per a una família mitjana, ja no dic d’ingressos baixos, afrontar una pujada de l’alimentació mentre tancàvem anys de pujades salarials del 2%”, exposa Recuero.

Finalment, Maria Recuero demana que “el govern de Catalunya es posi a treballar per trobar la fòrmula d’estabilitzar els preus dels aliments i així poder mantenir la frenada de la inflació al nostre territori”.

Valoració IPC MAIG 2023-USOC

Posted in Notícies, Valoració IPC and tagged .