Valoració de l’IPC Març del 2023


Els preus de l’alimentació pugen un 14,6% a Catalunya mentre que l’IPC se situa al 3,1%.

L’Índex de Preus de Consum (IPC) a Catalunya se situa 3,1% al març, 2,5 punts per sota de la taxa interanual registrada al febrer (5,6), segons dades publicades per l’Institut Nacional d’Estadística (INE). La disminució de l’IPC es deu principalment a la caiguda anual del preu de l’habitatge, l’aigua, l’electricitat i altres combustibles, que és d’un 12,9%, i la del transport, del 5%. Malgrat això, segueixen a l’alça els preus dels aliments bàsics, que pugen un 14,6% a Catalunya.

Al conjunt d’Espanya, els preus de l’alimentació básica continuen disparats, amb una pujada del 16,5%, mentre que l’índex general de preus es queda en el 3,3%.

“Els preus baixen, però ho fan perquè al març de l’any passat van pujar exponencialment. La contenció dels preus de l’electricitat i carburants han disminuït la taxa general. No obstant això, els preus de l’alimentació segueixen en escalada, i no estem parlant d’un bé de luxe sinó bàsic per a qualsevol persona, destaca Maria Recuero, secretaria general de la USOC.

Aquestes pujades desorbitades dels preus de l’alimentació es produeixen en un moment en el qual els salaris pactats en conveni creixen un 3,06%. “Aquesta pujada de salaris queda limitada únicament a uns 6 milions de treballadors. Aquests (i els que no han tingut aquesta pujada de sou) han d’afrontar una cistella de la compra que s’ha incrementat de mitjana un 14,6% l’últim mes a Catalunya. A més a més, van suportant una pèrdua de poder adquisitiu important en els últims anys. Per això ja va sent hora que els salaris serveixin per a viure i, sobretot, per a menjar”, es reivindica des de la USOC.

Finalment, la secretaria general de la USOC remarca que “encara que l’índex general s’hagi moderat, el problema de la inflació estructural s’està cronificant. L’IPC subjacent se situa en el 7,2% a Catalunya i aquestes pujades són les que arriben per a quedar-se. No vivíem una situació d’inflació estructural d’aquestes característiques des de fa molts i molts anys”.

Valoració IPC MARÇ 2023

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .