Valoració IPC Abril 2018


Els preus continuen a l’alça en els productes bàsics mentre els salaris segueixen estancats.

L’IPC va tornar a pujar a l’abril i a més ho va fer en els grups de productes més necessaris per a la vida diària, com són els aliments i el transport.

A Catalunya, els preus han pujat de mitjana l’1,2% respecte al mateix mes de 2017, però l’alimentació s’ha incrementat en un 2,3% i el transport, un 2,4%. Al mes d’abril s’ha incrementat el vestit i calçat 10,3%, transport 1,1% i comunicació 1,2%. Són els productes complementaris, com l’oci i cultura, els que baixen la mitjana, però el cost de la vida diària segueix creixent “obligant a estirar els salaris i pensions cada vegada més. Uns salaris que segueixen sense enlairar després de deu anys de sacrificis dels treballadors. I unes pensions que es pujaran en funció d’aquests preus per un acord puntual, un pegat polític per aprovar els pressupostos, no com un compromís real per blindar el poder adquisitiu dels pensionistes”, considera Maria Recuero secretària general d’USOC.

Fa poc es coneixien les pujades salarials pactades en els convenis col·lectius del primer quadrimestre, que eren de l’1,56% únicament per mig milió de treballadors. “Sent Catalunya una de les comunitats on la inflació és de les més altes. Per tant, la pujada mitjana, que, encara que estigui per sobre de l’IPC d’aquests mesos és irrisòria per recuperar els dos punts de poder adquisitiu perduts en dos anys respecte a la massa salarial, és encara més greu a Catalunya. Com reclamem amb més força l’1 de Maig, la macroeconomia segueix el seu curs normal mentre la bretxa amb els salaris no s’està solucionant”, exposa Maria Recuero.

Posted in Notícies, Opinions, Valoració IPC and tagged .