Logo USOC ICO

Valoració IPC Desembre 2020


USOC demana mesures urgents per rebaixar el preu de l’energia, que ja va fer pujar l’IPC de desembre.

  • Els preus van tancar el 2020 a Catalunya amb una deflació del -0,6%, però, respecte a novembre, van pujar un 0,4%, sobretot per l’energia
  • La Federació d’Indústria d’USOC demana que l’electricitat es consideri bé de primera necessitat i tributi amb IVA superreduït, el que ja rebaixaria la factura

El preu de la llum ja va fer pujar al desembre l’IPC mensual tot i ser abans de la gran descàrrega elèctrica que està suposant aquest mes de gener per les butxaques de les famílies. Els preus van acabar el 2020 en deflació, amb una baixada del 0,6%, però respecte al novembre van augmentar en un 0,4%.

El conjunt “habitatge”, disparat per la llum i fins i tot el gasoil per a calefaccions, ha marcat la pujada de l’IPC mensual al desembre. “L’IPC anual baixava al novembre l’1%; al desembre, va tancar en -0,6. Pràcticament tota aquesta pujada es deu al component de l’habitatge, precisament el que més influeix en les cases en un mes d’hivern. Del 0,274% que s’incrementa el grup, gairebé tota la pujada és de l’energia de la llar, ajudada també pel gasoil de calefaccions. I tot això sense haver registrat els pics alts de gener. Les llars vulnerables són cada vegada més vulnerables, i no n’hi ha prou amb bonus socials o exempcions”, demana Maria Recuero secretària general d’USOC.

En aquest sentit, la Federació d’Indústria d’USOC està estudiant totes les mesures que poden rebaixar el rebut de la llum per a usuaris particulars i indústries. “Més enllà que el sistema de subhastes, amb l’última energia que entra marcant el preu final, no ens agrada, hi ha una mesura molt més fàcil de prendre. Al nostre país, el 65% de la factura són impostos, no consum. El més immediat i efectiu és passar a considerar la llum com un bé de primera necessitat i aplicar-li l’IVA superreduït. Passaria del 21% al 4%, i això sí que es notaria immediatament a la butxaca de les famílies. Crec que no hi ha moment més propici que aquest per minorar la despesa a les llars”, exposa Antonia Rivero secretària general de la Federació d’Indústria d’USOC.

L’IPC de desembre corregeix lleugerament altres preus de primera necessitat, com el d’alguns aliments. “Van baixar les hortalisses i llegums, que s’havien disparat durant la pandèmia, l’alimentació ha pujat aquest any passat en un 1,5%, però pot ser degut al fet que no són els aliments més demandats al desembre. Per contra, van tornar a pujar els carburants, que incrementen el preu del transport. Perjudiquen tant al transport públic com al particular, elegit majoritàriament per a una major seguretat sanitària”, apunta Maria Recuero.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .