Valoració IPC Setembre 2018


USOC demanda mesures contundents per rebaixar el preu de la llum

• Els preus tornen a pujar enfront d’uns salaris estancats
• Les mesures aprovades per frenar el cost de l’energia no neutralitzen ni tan sols l’augment de setembre

Setembre dona un nou cop a les butxaques dels treballadors, en reprendre l’IPC el camí de la pujada anterior a l’estiu, fins al 2,3%. La incontrolable pujada del preu de la llum figura com el principal culpable, però no és l’únic bé de primera necessitat que puja en percentatges inassumibles, com l’habitatge (5,1%) o el transport (5,1%).

“L’augment continu del preu de la llum és insostenible per a unes llars amb pujades mitjanes per conveni de l’1,67% en l’última dada del mateix INE. Les mesures per controlar el preu de l’energia són sens dubte insuficients, ja que ni tan sols neutralitzen l’encariment de setembre”, denuncia Maria Recuero secretaria general d’USOC.

“Estem assistint a l’entrada de l’hivern, amb efectes devastadors com per desgràcia estem observant, i ja veiem com el mercat energètic s’està aprofitant d’un sistema majorista que permet aquests excessos i que tornarà a deixar a desenes de milers de famílies a la pobresa energètica durant els mesos més durs”, continua Maria Recuero.

“Si fos igual de permissiu aquest lliure mercat pels sous, podria equilibrar la balança. Però per als salaris sí que hi ha un acord de contenció, el de la Negociació Col·lectiva, que posa un límit del 2% a aquesta pujada i ni tan sols s’està arribant a aquest màxim, ja que es tracta únicament d’una declaració d’intencions que mai s’arriba a complir”, conclou la secretària general d’USOC.

Posted in Opinions, Valoració IPC and tagged .