Maria Recuero, Secretària General

Article d’opinió de la secretària general Maria Recuero


Quan els polítics obliden la seva raó de ser.

Després de celebrades les eleccions en els diferents àmbits de l’administració, del que menys es parla, és de quines polítiques es faran i pràcticament tot se centra en la lluita legitima pel poder, però en canvi s’ignora els greus problemes socials que ens tenallen.
Sembla més aviat que tot és perfecte i que no cal fer res i s’oblida que les desigualtats socials no han fet més que incrementar-se. Les regressives reformes laborals han destrossat el mercat laboral i això té com a conseqüència entre altres qüestions que els joves al nostre país s’emancipen en més d’un 70% dels casos dels seus pares amb més de 30 anys, qüestió que en altres països europeus es produeix amb la majoria d’edat.
L’accés a l’ocupació dels joves encara que no exclusiu d’aquests, és una carrera d’obstacles, amb contractes de curta durada, ETT i baixos salaris fins a aconseguir una contractació estable en un nombre molt limitat de persones.
Les dificultats per a l’accés a l’habitatge, que és prohibitiva i creix més els preus (lloguer i compra) que la renda familiar, i és un factor d’especulació de capitals i no un dret constitucional a l’habitatge.
Ara que el futur govern Sánchez proposa com a horitzó un nou Estatut dels Treballadors i posposa una reforma exprés dels elements més regressius de la reforma laboral, i això pot tenir com a conseqüència una tramitació de dos anys sense tocar les regressives lleis laborals.
També assistim a un creixement del PIB, però hi ha una pèrdua de pes de l’ocupació i l’activitat industrial és una realitat per a l’economia catalana i creixen altres sectors basats en l’estacionalitat i subjectes a canvis i que no asseguren a llocs de treball qualificats i estables.
La xifra sobre persones afectades per risc de pobresa a Catalunya, és escandalosa, afecta un 21,3% de la població i ha crescut en l’últim any en 1,3 punts i un 52% de la població té dificultats per arribar a final de mes.
És necessari que s’incrementin les pensions per garantir una qualitat de vida adequada i l’augment de la longevitat de la població i que comencem a preparar-nos per fer front a les noves necessitats a les persones dependents.
Encara que l’atur s’ha reduït al mes de juny a Catalunya en 14.000 persones, la contractació és precària, per tant, les bases de creixement són poc robustes i de caràcter estacional per la temporada turística.
En conseqüència, USOC considera que és el moment que les forces polítiques se centrin a resoldre els problemes de les persones, ja que són servidors públics. Que combatin les desigualtats socials i que realitzin canvis en les lleis laborals i socials que protegeixin els treballadors més desfavorits i que es treballi en els projectes industrials que consolidin l’ocupació i no es perdi més el temps deixant aparcats els problemes reals de la nostra economia i societat, i es posin d’una vegada a governar.

Publicat al Diari del Treball el 8 Juliol de 2019.

 

Posted in Articles opinió Maria Recuero, Notícies, Opinions and tagged .